Az IRM és a szakszervezetek lezárták a tárgyalásokat

Lezárultak a tárgyalások a rendészeti minisztérium és a rendvédelmi szakszervezetek között.

A szakszervezetek demonstrációs bizottsága úgy tájékoztatott: hétfőn délelőtt megállapodás született arról, hogy a kormány megemeli 42 ezer rendőrségi dolgozó béren kívüli juttatásának összegét. Ígértet kaptak arra, hogy újra napirendre kerül a szolgálati törvény módosítása. Emellett kilátásba helyezték, hogy két, bezárásra ítélt üdülő tovább működtetésének feltételeit is megteremtik.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a legnagyobb rendőr szakszervezetek azért ültek tárgyalóasztalhoz, mert meg akarták szüntetni a minisztériumi és a rendőrségi dolgozók cafeteria keretei közötti aránytalan – több százezer forintos – különbségeket. A másik kérdés a rendőröket hátrányosan érintő, januártól érvényes szolgálati törvénymódosítás újbóli megváltoztatása volt.

A demonstrációs bizottság hétfőn arról tájékoztatott, hogy eredményesen lezárultak a tárgyalások. A megállapodás szerint minden rendőrségi dolgozó 251.225 forint bruttó cafeteria juttatást kap a dolgozóknak már kiadott béren kívüli juttatásokon, illetve a hivatásosoknak járó ruhapénzen felül.

A kormány vállalta, hogy soron kívül, az országgyűlés februári ülésszakán kezdeményezi a szolgálati törvény módosítását, hogy elkerülhető legyen a hivatásosok szolgálati viszonyának megszüntetése kisebb súlyú katonai bűncselekmények miatt.

Megállapodtak abban is, hogy a kormány május 15-ig megteremti a Dobogókői és a Balatonlellei volt BM üdülők ORFK kezelésébe adásának jogi feltételeit.