Az ipar lehet idén a hajtómotor

Budapest – A hazai vállalkozások túlnyomó többsége a jelenlegi dolgozói létszámmal tervezi a jövőt.

Idén tízből négy vállalkozás készül fizetésemelésre, az ipari szektorban azonban ez minden második cégre igaz – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Létszámbővítésre a kis- és középvállalkozások (kkv-k) ötöde készül, leginkább az ipari szektor és a középvállalkozások álláshirdetéseivel találkozhatnak idén a munkavállalók.

A kicsik kevésbé

A hazai vállalkozások túlnyomó többsége a jelenlegi dolgozói létszámmal tervez tovább működni a következő egy év során. „A kkv vezetők körében végzett legutóbbi felmérésünk szerint jelenleg mindössze közel minden ötödik kkv gondolkodik munkaerő-felvételen az előttünk álló egy évben, és közülük is legtöbben csupán néhány új munkatársat vennének fel. Jó hír azonban, hogy elbocsátásra csak a cégek egy százaléka készül, amire az index 12 éves történetében eddig nem volt példa” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a bank kkv marketing főosztály vezetője. Nem mindegy azonban, ki mekkora cégnél keres munkát, ugyanis a vállalkozás méretével párhuzamosan az elhelyezkedés esélye is nő. Míg a mikrovállalkozások csupán 13 százaléka tervez létszámbővítést, a középvállalkozásoknál ez az arány több mint a duplája.

Infláció feletti

„A KSH legutóbbi adata szerint ismét gyarapodott a dolgozók száma, december-februárban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 372 ezer fő volt, 130 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A cégvezetők nyilatkozatai alapján úgy tűnik, hogy leginkább az ipari szektor és a középvállalkozások járulhatnak hozzá a további bővüléshez” – tette hozzá a szakember. „A kormányzat minimálbér emelési szándékát követően készült kutatásunk szerint a vállalkozások még nem reagáltak érdemben a bejelentésre, ugyanis gyakorlatilag nem változott a fizetésemelésben gondolkodó cégek aránya az előző negyedévhez képest. Idén a cégek 42 százaléka készül béremelésre, és terveik szerint átlagosan ez 4,6 százalékos növekedés lesz” – tette hozzá. A fizetésemelési szándékot a cég mérete ugyan nem, a tevékenységi kör azonban nagymértékben befolyásolja: az iparban dolgozóknak van a legnagyobb (53%), az agráriumban dolgozóknak pedig a legkevesebb (29%) esélye a jelenleginél magasabb fizetésre. Az átlagos béremelés mértéke az ipari cégeknél 5,5, a kereskedelemben 5,2, a szolgáltató szektorban 4,3, az agráriumban 3,4 százalék.

HBN