Az integráció nem egy-két év

Debrecen – Komplexen kell kezelni a romák beilleszkedését, négy területet – az oktatást, a foglalkoztatást, a lakhatást és az egészségügyet – átfogva – jelentette ki Teleki László miniszterelnöki megbízott pénteken Debrecenben tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus korábban látogatást tett Újlétán, ahol száz főt foglalkoztatnak, közülük ötven közmunkással találkozott.
Az integráció nem egy-két év, hosszú távú programok szükségesek a látható eredményekhez – tette hozzá. A közmunkaprogrammal, mely egyrészt a családok megélhetését is biztosítja, másrészt mentálisan is segít, több ezer munkahelyet teremtettek.

Az alacsony iskolázottságúaknak hozták létre a közmunkaprogramot, az esélyegyenlőségi programot pedig roma diplomásoknak. Teleki megjegyezte még, hogy 2005-ben kezdték meg a cigánytelepek felszámolását. Mintegy 500-550 ilyen terület van az országban, s 120-130 ezren élnek e helyeken.
Sok olyan hajdú-bihari embert, aki most részt vesz a közmunkaprogramban, nyáron a tormaföldeken foglalkoztatnak. Felvetődött, hogy speciális programot lehetne indítani a tormához kapcsolódóan – mondta el Juhászné Lévai Katalin MSZP-s országgyűlési képviselő. Kiemelte: ha a romáknak van esélyük dolgozni, többségük él a lehetőséggel. – Nekünk kell segíteni, hogy munkához jussanak – fűzte hozzá.

A választás évében a hat hónapra szóló, sokmilliárdos közmunkaprogram inkább kampány, mintsem megoldást jelentő program – vélekedett sajtóközleményében Aba-Horváth István, a Hajdú-Bihar megyei területi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke. Az elmúlt nyolc évben a szocialista-liberális kormánykoalíció semmit nem tudott javítani a cigányság helyzetén, noha 120 milliárdot költöttek erre – írta. A cigányok életében csak a megszorítások jelentkeztek, a reformok mélyszegénységet és kilátástalanságot hoztak, a roma diplomásoknak szánt program pedig inkább mélyíti az előítéleteket – szögezte le reagálásában.