Az ígéret szép szó…

A gazdaság nem a szép szavak világa – cégvezető barátom kedvenc mondása legutóbb Donald Trump egyik kampánybeszédét hallgatva jutott eszembe. Petneházi Attila írása.

Az (akkor még csak) elnök-aspiráns éppen arról szónokolt, hogy megválasztása esetén feltett szándéka a külföldön lévő amerikai tőke otthoni szolgálatba állítása, és ő bizony e nemes cél érdekében még holmi adókedvezménytől se riadna vissza. Azt most talán hagyjuk is, hogy az amerikai jogrend sajátosságai miatt (némi túlzással) az elnök könnyebben tud kirobbantani egy atomháborút, mint elintézni odahaza egy komolyabb adóemelést, maradjunk csak a szikár tényeknél…

Itt van egy ember, aki pontosan tudja, hogy mi fán terem a biznisz, elvégre milliárdos lett belőle, kampánybeszédében mégis inkább színtiszta populizmussal operált a számonkérhető adatok helyett. Pedig eddig az ő mindennapjait is olyan „örök igazságok” mozgatták, mint, hogy „ingyen a szánk se ér össze, be kell csukni”. Persze, azért Amerikában sem eszik olyan forrón a kását, hiszen alig számolták össze a szavazatokat, amikor Trump több kényes kérdésben (ilyen például az egészségbiztosítás reformja, de ilyen lehet az amerikai tőke hazacsábítása is) árnyalta a korábbi nyilatkozatait. Úgy látszik, a politika természete (formálják azt a világ bármely sarkában) már csak ilyen: a kampányban azt kell mondani, amit a választó hallani akar, hivatalban viszont olyanokat is meg kell lépni, amikről egyébként a választó hallani sem akar.

– Petneházi Attila –