Az igazi tudomány

Magyarországon jelenleg minden hetedik percben meghal valaki az érszűkület következtében.
Magyarországon jelenleg minden hetedik percben meghal valaki az érszűkület következtében. - © Fotó: Matey István
Azért csak magas szinten van a tudomány, és milyen nagyszerű, hogy az érszűkületi problémákra fókuszálva egész napos, orvosi tanácsadással és önvizs­gálat-oktatással egybekötött tájékoztató volt csütörtökön Debrecenben. Kovács Zsolt írása.

Az érszűkülettel leginkább a dohányosok, cukorbetegek, magas vérnyomásosak és a keveset mozgók számolhatnak. Ez a saját értelmezésemben azt jelenti, hogy akire az imént felsoroltak közül akár csak egy is igaz, szaladjon a szűrővizsgálatra, és ha baj van, azon nyomban megállítani az egészségromlást, szedni, amit felírt a doki, és ezerrel az életmódváltáson lenni, hogy ha lehet, csinálják vissza a nyavalyát. Ha pedig még nincs, akkor is életmódváltás, sok mozgás, figyelni a kajára. Mert végtére is, az első és legfontosabb az egészség!

Vagy mégsem? Hiszen sokak szűrővizsgálatra sem járnak, és az életmódjuk sem éppen egészségkímélő. Az orvos azért van – gondolhatják –, hogy meggyógyítson, ők pedig élnek bele a nagyvilágba, ahogy az a legjobban esik nyelvüknek, szemüknek és egyéb érzékeiknek. Magas szintű egészségtudomány? Szerintem az az lenne, ha kitalálná és a tömegeken sikeresen alkalmazná, hogy önmagunk miként tegyünk folyamatosan és sokat a saját egészségünkért.

– Kovács Zsolt –