Az időzített bombák mindig felrobbannak – interjú Illés Zoltánnal a Népszavában

Nem felelős a kolontári iszapkatasztrófáért a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Vízügyi és Természetvédelmi Felügyelőség – állítja Illés Zoltán.

A környezetvédelmi államtitkár a Népszavának adott interjújában egyebek mellett arról is beszélt, hogy elégedetlen az ipari létesítményekre vonatkozó építési, engedélyeztetési és környezetvédelmi szabályozással. A politikus elmondta: sokkal nagyobb jogköröket adna a környezetvédelmi hatóságnak. Ha ez megtörténne, nem lenne szükség az építésügyi hatóságra.

Illés Zoltán szerint nem szabad az önkormányzatokra bízni a közép- és hosszú távú intézkedési jogköröket olyan esetekben, amelyek nagy tömegeket érintenek. Ilyen a környezetvédelem és a vízügy – mondta.

Elképzelhető, hogy a gátrendszer, illetve annak állapota okozhatta a katasztrófát

A kolontári vörösiszap-katasztrófáróla környezetvédelmi államtitkár elmondta, hogy több szakértővel is konzultált és – állítani ugyan még nem lehet, mert tart a nyomozás – de elképzelhető, hogy a gátrendszer, illetve annak állapota okozhatta a katasztrófát. Ugyanis az egész rendszert úgy építették meg, hogy nem volt alapozása a gátaknak – mondta. Arra a kérdésre, hogy szóba kerülhet-e a MAL Zrt. államosítása, Illés Zoltán azt válaszolta, hogy az nem lenne érdeke az államnak.

Abban a pillanatban ugyanis az összes technológia irányítása, annak valamennyi költsége az államot terhelné. Az államnak ebben a pillanatban nem állhat érdekében, hogy rendbe tegye mindazt, aminek hasznát az elmúlt tíz évben valaki már lefölözte – mondta a politikus.

– Független Hírügynökség –