Az időskor ünnepe Hajdúdorogon

Az időskor ünnepe Hajdúdorogon
Az idősek napjának megünneplésére rendezte meg hagyományos zenés, táncos összejövetelét a hajdúdorogi Tevékeny Gondozó Szolgálat 2012. augusztus 16-án a Görög Demeter Művelődési Ház Mozijában. Mivel az esemény egybe esett a városi államalapítási megemlékező műsorral, ezért a szervezet munkatársai gondot fordítottak arra, hogy hazánk egyik legjelesebb napjának jelentőségéről és Szent István királyunkról is szót ejtsenek az esemény során.

Csige Tamás köszöntőjében kifejtette véleményét, mely szerint igen nagy tiszteletet érdemelnek azok az emberek, akik kellő szociális érzékkel és empátiával hitet tettek amellett, hogy szeretettel, hozzáértéssel a mai érték vesztett világban idős, beteg embereket ápoljanak. Bizalmi indexük is meglehetősen magas, hiszen a családok nem mást, mint az egyik legféltettebb kincsüket, a nagyszüleiket bízzák rájuk. Arra kérte hallgatóságát, hogy ragadják meg ők is az alkalmat és köszönjék meg gondozóiknak a lelkiismeretes munkájukat.

Füstös Gyula lelkész úr az új kenyér ünnepén egy Bibliai történeten keresztül hívta fel a figyelmet arra, hogy bár a Jóisten kér az embertől, azért mindig viszonoz érte valamit. A kenyeret adta a test eledeléül, melyet a föld termeli meg számunkra, ám mivel a lelkünket is táplálni kívánja, ezért mint égi kenyér felülről száll alá érettünk, amikor hozzá imádkozunk. Ezért is emlékeztessen minket minden falatja arra, hogy ezzel az Istent fogadjuk be a szívünkbe.

Ezen gondolatokhoz csatlakozott Gellén Imre szociális szakértő, amikor az önzetlenségről beszélt az egybegyűlteknek. Meggyőződése, hogy miénél többet adunk magunkból a világnak, mi annál gazdagabbak maradunk. Jeles Jánosné szolgálatvezető szerint az idősek napja nemcsak az elfogadásról szól, hanem arról is, hogy visszaadjunk nekik abból a jóból, melyet tőlük kaptunk életük során. Ennek szellemében köszöntötte Varga Györgyöt és kedves feleségét 48. éves házassági évfordulójuk alkalmából.

A gondolatébresztő és jó kívánságokat tolmácsoló szószólók után Dani Evelin, Jeles Lívia, Kalapos Anita és Nagy Emese könnyűzenei műsorral készült, melyet Nagy Elizabet és Nagy Emese szavalatai követtek. Hozzájuk csatlakoztak a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Aranyhal Színjátszó Körének tagjai, akik a Büszke leány című tréfás mesejátékkal derítették fel a nézőtéren ülőket. A darabot Petrusné Dankó Julianna pedagógus tanította be.

A népzene szerelmesei mintegy negyven percen keresztül lelhették örömüket a Bocskai Népzenei Együttes valamint az Akácos út Nótaklub citeramuzsikával kísért csokraikban, akik palóc és tiszántúli népdalokkal, katonadalokkal, csárdásokkal, hallgatókkal és bakaénekekkel tették emlékezetessé az alkalmat.

Az eseményt koordináló Jeles Lívia és a programcsokor szervezői ezúttal sem elégedtek meg a feltálalt kulturális csemegével, ezért annak érdekében, hogy az együtt töltött felhőtlen perceket tovább élvezhessék, gondozottjaikat egy finom vacsorával vendégelték meg búcsúzóul.

Mosolygó Marietta