Az idő most a csempészeknek kedvez

Az idő most a csempészeknek kedvez
Debrecen – Csak a várt bevétel háromnegyedét, 32 milliárd 535 millió forintot sikerült teljesítenie a észak-alföldi vámparancsnokságnak a múlt évben.

Az elmaradás oka – mondta csütörtöki évértékelőjén Mező Gábor parancsnok – a válságban és a jogszabályi változásokban keresendő. Nagyon nehéz év van mögöttünk, a többi közigazgatási szervhez hasonlóan, és 2010-ben sem lesz könnyebb – közölte az ezredes.

 Lépéshátrány

Mindjárt az egyik legnagyobb kihívás, hogy Romániában az év elejétől az unióshoz hasonló jövedéki terheket léptettek érvénybe, aminek egyik hozadéka, hogy a magyar pénzügyőrök immár nem ellenőrizhetnek a határátkelőkön (azaz január 1-től az úgynevezett derogációt követő időszakban vagyunk).

Ennek hátulütője, hogy az ellenőrzés a közutakra helyeződik át, ahol a hatékonyság gyengül, a költségek viszont növekednek. Csak egy-két példa: az Ártándnál eddig használt, több tízmillió forint értékű, számtalan fogást elősegítő mobilröntgent jelenleg működtetni sincs mód, hiszen nem lehet csak úgy felállítani az út mellett. Vagy: míg az átkelőkön szervizaknából nézhettek be a járművek alá, most kénytelenek alámászni.

Vagy: az esti órákban sokkal nehezebb, mi több, veszélyesebb megállítani egy gyorsan közeledő járművet, mint az átkelőn kényelmesen leinteni.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a romániai határátkelők sokkal gyengébben felszereltek, mint a magyarok, a korrupció pedig súlyosabb – ukrán és moldáv csempészcigaretta, adózatlanul főzött pálinka akár már Nagyváradon is könnyen beszerezhető –, ne lepődjünk meg azon, ha a csempészet megugrik a következő időszakban.

 Ne már, ez Tina!

 Mező Gábor szerint, amíg Ukrajnában egy sor terméket olcsóbban lehet megvásárolni, addig nem elvárható a várakozási idő csökkenése. – Idén már komplett lakótömbök, öt-hat gépkocsival kelnek át Ukrajnába, akár a legáltalánosabb háztartási kellékeket megvenni. Ez a személyforgalomban is érzékelhető növekedéssel jár – mondta.

A sajtótájékoztatón a múlt év legjeire is emlékeztettek. Így a 30 kilós ártándi heroinfogásra, és arra az 580 ezer doboz – földieperszállítmányba rejtett – cigarettára, melyet két kamionnal próbáltak behozni az országba (ennek a Nyíregyházi Vadasparkban is örültek, mivel a gyümölcs az övék lett).

Szóba került Tina is, a vámparancsnokság legügyesebb négylábúja, aki csak tavaly 397 esetben derített fel dugicigarettát). A németjuhász képességeiről mindent elmond, hogy sokan, amikor meglátják a záhonyi átkelőn, hogy szolgálatban van, inkább visszafordulnak Ukrajna felé…

RaL

  • Nyolc kiló marihuána Polgáron
  • Könnyű drog a középiskolákban