advent

2019.12.16. 08:35

Gyermekkori karácsonyi emlékek

Fiatal vállalkozó gyújtott gyertyát Hajdúdorog főterén.

Fotó: Miska Andrea

Ötödik alkalommal vették körbe Hajdúdorog lakosai a Vasvári Pál téren elhelyezett adventi koszorút, hogy szemtanúi lehessenek az utolsó előtti gyertyaszál lángra lobbanásának.

A karácsonyi készülődés ezen hétvégéjén a rendezvénysorozat moderátora, Nyustiné Nagy Marianna mutatta be a megjelenteknek az ötödik szál gyertyaláng meggyújtóját, Török Tamást, aki amellett, hogy vállalkozóként tevékenykedik, a Hajdúsági Kutyatenyésztők Egyesületének elnöke is.

– Kicsi gyermekként édesapám karácsony napjának délelőttjén mindig a fenyőfa befaragásával foglalatoskodott, míg édesanyám a nyári konyhában sütött-főzött, és finomabbnál finomabb karácsonyi menüt varázsolt elénk. Amikor a fenyőfát behozták a lakásba, azonnal nekiálltam díszíteni, bár akkoriban a fenyőfára csak világítás és szaloncukor került. Esténként mindig próbáltam a Jézuskát meglesni, de valahogy lemaradtam róla, az ajándék viszont reggelre bekerült a fa alá. Bár egyedüli gyerekként sem voltam elhalmozva szebbnél szebb ajándékokkal, ugyanis a szüleimre mindig a mértékletesség volt jellemző – idézte fel gyermekkorának karácsonyi emlékeit Török Tamás. Most, amikor már nekem is van családom és két gyermekem, én is azt a családi szeretetet, békét próbálom átadni nekik, amit én kaptam a szüleimtől. Úgy nevelem őket, hogy becsületes, tisztességes ember váljon belőlük – folytatta.

– Az advent hat hete arra is szolgál, hogy kellőképpen felkészülhessünk lélekben az ünnepre. Az adventnek fényei, hangjai, illata és jelképei is vannak, amelyek a karácsonyhoz vezetik el az embert. A karácsony egymáshoz vezet minket, így most annak van itt az ideje, hogy megálljunk és a tiszta, belső hangra figyeljünk. December második felében az ünnep közeledtével kikristályosodik minden, ami fontos, és elhomályosul, ami lényegtelen. Rájövünk, hogy nem az új tárgyak adják a nagy örömet, hanem a megismételhetetlen élmények, mint ez a mai este – hívta fel a hallgatóság figyelmét a fiatal vállalkozó.

Török Tamás adventi gondolatait követően a szép számban összegyűlt ünnepelni vágyó közösség előtt lángra lobbantotta a koszorú soron következő gyertyájának fényét.

Az adventi ünnepségsorozat kísérőprogramja sem maradhatott el, ezen decemberi esten az ünneplő közönséget a Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola negyvenhat diákja és dalos ajkú pedagógusai örvendeztették meg karácsonyi énekműsorukkal.

A szervezők most sem feledkeztek meg a vendégváró falatokról. A citromos tea és a narancsos-csokoládés muffin mellé Török Jánosné jóvoltából forralt bor is került a megterített asztalokra.

Miska Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában