Az idei március volt az eddig mért második leghidegebb Nagy-Britanniában

London, 2013. április 3., szerda (MTI) – Az idei volt az eddig mért második leghidegebb március Nagy-Britanniában az éghajlati adatok több mint száz évvel ezelőtt megkezdődött hivatalos feljegyzése óta – közölte a brit meteorológiai szolgálat, a Met Office.

A márciusi átlaghőmérséklet mindössze 2,2 Celsius-fok volt a szigetországban, több mint 3 Celsius-fokkal hidegebb a szokásos havi átlagnál. Korábban 1947 márciusában mértek ugyanilyen átlaghőmérsékletet, amelynél mindössze 1962 márciusában volt hidegebb: 1,9 Celsius-fok.

Az idei március jóval szárazabb is volt a szokásosnál: a 62,1 milliméternyi eső mindössze 65 százaléka volt a hónapra jellemző történelmi átlagnak. Skócia azonban még ennél is szárazabb márciuson van túl: az országrészben a szokásos esőmennyiség csupán 35 százalékát mérték.

A napsütéses órák száma (82,9 óra) szintén alacsonyabb volt a szigetországban, az ilyenkor szokásos havi átlag 81 százaléka.

Az országrészeket nézve Angliában 2,6 Celsius-fok, Skóciában 1,3 Celsius-fok, Walesben 2,4 Celsius-fok, míg Észak-Írországban 2,8 Celsius-fok volt a márciusi átlaghőmérséklet – adta hírül a BBC News.

A Met Office közleménye szerint 2013 márciusa hidegebb volt, mint az azt megelőző három téli hónap. Ilyen utoljára 1975-ben fordult elő. A szakemberek szerint a hideg és száraz idő jelenleg tovább folytatódik, de a jövő héten várhatóan enyhébb és jóval változékonyabb időjárásra számíthatnak a szigetország lakói.

Az átlaghőmérséklet nagyjából szombatra eléri a 7-8 Celsius-fokot, vasárnapra pedig a 9 Celsius-fokot szerte Nagy-Britanniában. A jövő héten várhatóan beáll az áprilisra jellemző nagyjából 11 Celsius-fokos átlag.

(http://www.bbc.co.uk/news/uk-22010852)

– MTI –