Az évtized ékszerhamisítása lehet

Az évtized ékszerhamisítása lehet
Az egész hazai zálogházi ékszerpiacot “megfertőzte” egy budapest ötvös és csapata!

Országos viszonylatban is rendhagyó hamisító bandát lepleztek le a hajdú-bihari rendőrök. A bűnelkövetők legalább 2006. eleje óta gyártottak és adtak el fehér- és sárgaaranynak kinéző ékszereket magyarországi zálogházaknak. A hamisítványokkal sikerült megtéveszteni a kevésbé rutinos becsüsöket és a zálogházak révén minden bizonnyal sokaknál vannak most olyan gyűrűk, kar- és nyakláncok, amelyekről csak hiszik, hogy igaziak…

Kattintson a képre és nézze meg a videót!

Hamis ékszerek forgalomban

A nyomozás – tájékoztatott kedden dr. Juhász Imre, a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályvezetője – idén januárban kezdődött, amikor is egy püspökladányi zálogház becsüse kiszúrta, hogy két fiatalember hamisítvánnyal próbálja becsapni.

A rendőrök elkapták az egyik fiút, s részben rajta keresztül eljutottak ahhoz a 49 éves budapesti ötvöshöz is, aki az édesanyja lakásán berendezett műhelyekben gyártotta az ékszereket. Őt a múlt csütörtökön fogták el, a férfi jelenleg előzetes letaróztatásban van. Rajta kívül két kiskunlacházi és egy nyíregyházi férfi is szerepel a gyanúsítottak listáján, ők közvetítőként vettek részt az üzletben. A pontos kár egyelőre megbecsülhetetlen, de feltehetően, hogy eléri a tízmilliós nagyságrendet.

Kattintson a képre és tudja meg ki volt az ékszerhamisító!

 

Testes darabok

A bűnbanda tagjai figyelték az újonnan megnyíló “zacikat” és előszeretettel vitték hozzájuk a hamis ékszereket. – Ezek a zálogházak általában kevésbé tapasztalt becsüsöket foglalkoztatnak, így a lebukás esélye is kisebb – magyarázta az alezredes. Közlése szerint a hamis ékszereket K. Róbert készítette egy többmillió forintból, alaposan felszerelt műhelyben. Orvosi fémet használt, de vigyázott rá, hogy a becsüsök által vizsgált részekre kevés arany is kerüljön.

 Az igazi mestermunka a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet (NEHITI) által alkalmazott, minden itthon forgalomba hozott ékszerbe kötelezően beleütendő jel meghamisítása volt. A zálogházi becsüsök jelentős része ezt a jelet csak tízszeres nagyítás alatt vizsgálta meg, a hamisítvány pedig ezen a módon átment a próbán. A százszoros nagyítás – amit a rendőrség által felkért szakértő is használt – azonban világosan feltárta a visszaélést. A hamis jeleket a rendőrök a házkutatások során egy dobozban megtalálták. Miután a zálogházak grammra fizetnek, a hamis ékszerek jellemzően nehezebb darabok, sok vastag nyaklánc és nagyobb gyűrű van közöttük.

 

Rablómese

A már előzetes letartóztatásba helyezett ötvös nem ismeretlen a rendőrök előtt: a férfi ellen néhány éve hatóság félrevezetése miatt büntetőeljárás indult, miután azt állította, hogy fegyveres rablók 78 millió forint értékű ékszert vittek el az általa üzemeltetett fővárosi zálogházból (egy szó sem volt igaz belőle). Ez az eljárás jelenleg vádemelési szakban van. Az ötvös jó anyagi körülmények között élt, de a rendőrségnek arról nincs tudomása, hogy luxuscikkekkel rendelkezne. A műhelyet szintén illegálisan hozta létre, azt ugyanis engedélyeztetni kellett volna a NEHITI-vel. A férfi ellen bélyeghamisításért indult eljárás, ezért legfeljebb 5 évet kaphat.

Önnél is lehet…

Az ötvös az ékszereket közvetítőknek adta tovább, akik egy-két helyben felbérelt emberen keresztül adták be azokat a “zacikba”. A közvetítők általában a vasútállomáson megvárták míg ez utóbbiak (a beváltási ár 10-20 százalékáért) elvégzik a “piszkosmunkát”, majd utaztak is vissza a fővárosba. Azt egyelőre nem lehet megmondai, hogy a bandát összesen mennyi bűncselekmény terheli; előfordult, hogy napi négy-öt zálogházat is átvertek, majd pihentek két hetet. Eddig három közvetítőt fogtak el: egy nyíregyházi (19) és két kiskunlacházi férfit (34 és 39 évesek). Mindannyian büntetett előéletűek; ebből az ügyből kifolyólag csalásért indult eljárás ellenük.

Juhász Imre elmondta: a zálogházak 2006-ban mintegy 2 kilónyi hamis ékszert szolgáltattak be a NEHITI-nek és most kiderült, hogy az említett műhelyből származnak. Az alezredes azt kéri, hogy mind a zálogházak, mind a vásárlók vizsgáltassák meg az utóbb birtokukba került ékszereket, hátha van közöttük olyan, amely ebből a bűncselekmény-sorozatból származik. Ez esetben vigyék el a rendőrségre!

 

Ratalics László

laszlo.ratalics@inform.hu