Az “évszázad lenyúlása” – így a Jobbik az elsumákolt földkiárusításról

Akt.:
Debrecen – A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a menekültválság leple alatt a megmaradt állami földeket fideszes oligarchák kezébe juttassák – jelentették ki szerdai sajtótájékoztatójukon a nemzeti ellenzék képviselői, Demeter Pál megyei frakcióvezető, valamint Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik debreceni önkormányzati frakció vezetője.

Felidézték, hogy 300-380 ezer hektár állami területet értékesíthetnek, ráadásul az eladás annyira sürgős a kormánynak, hogy már idén októberben megkezdődhet a földek kiárusítása.

Bár a földet jelenleg legalább három éve bérlőknek elővásárlási joga lenne a tervek szerint, ezt csak akkor érvényesíthetnék, ha ők tennék a legmagasabb licitetet is. Már önmagában hátrányt jelent a kisebb földterületre pályázó falusi gazdáknak, arról nem is beszélve, hogy olyan hirtelen jött ötletről van szó, amely esélyt sem adott a gazdáknak arra, hogy az földvásárláshoz szükséges forrásokat előteremtsék.

A Jobbik minden parlamenti és törvényes eszközzel élni fog annak érdekében, hogy a még megmaradt állami földek értékesítését megakadályozza – jelentette ki a politikus, majd részletezte: kezdeményeztük egy vizsgálóbizottság felállítását, amellyel az szeretnénk kideríteni, hogy milyen következményekkel járna, ha a megmaradt állami földvagyont is széthordanák.

Világosan látszik, hogy kizárólag két oka van a maradék nemzeti vagyon hirtelen kiárusításának: gyors bevételszerzés a költségvetésnek, illetve pár ezer hektár föld tulajdonba adása a Fidesz közeli oligarcháknak, feltehetően fillérekért.

HBN

Címkék: ,