Magyarország

2008.05.13. 17:50

Nem nőtt jelentősen a külföli munkára jeletkező magyar orvosok száma

<p>Bár sok hír szól arról, hogy egyre több egészségügyi dolgozó inkább külföldön folytatja szakmáját, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal statisztikái szerint az utóbbi években nem változott jelentősen azoknak az orvosoknak és szakápolóknak a száma, akik e célból kérték papírjaik honosítását a szervezettől.</p>

2005-ben például 604 orvos kért igazolást, 2006-ban 520, az egészségügyi reform évében, 2007-ben pedig 590.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy idén megnő-e a külföldön munkát vállaló magyar orvosok száma, de kétségtelen, hogy az első negyedévben több orvos kérte papírjai honosítását a hivataltól, mint 2007. első három hónapjában: akkor 171 orvos, idén 199. A hivatal információi szerint tavaly és idén is a legtöbb orvos Angliában szándékozik dolgozni, második helyen Svédország szerepel. Népszerű célország még Németország és Írország is. A hivatalnál jelentkező orvosok többsége tavaly és idén is altatóorvos volt, de sok radiológus és belgyógyász is kérte az igazolást.

Az utóbbi 3 teljes év összehasonlításából kiderül, hogy az ápolóknál is a 2005-ös év volt az eddigi csúcs: akkor 239 ápoló jelentkezett a hivatalnál, 2006-ban 113, 2007-ben pedig 127. Mindhárom évben az orvosok közül az általános, tehát szakvizsgával nem rendelkező orvosok jelentkeztek a legtöbben, a szakorvosok közül pedig szintén mindhárom évben sok altatóorvos, belgyógyász, radiológus, radiológus, sebész és szülész készült külföldre.

A hivatal adatai szerint főleg a 30-39 év közötti többnyire férfi orvosok akarnak külföldön munkát vállalni, legtöbben Budapestről. Sokan jelentkeznek azonban Pest, Csongrád és Baranya megyéből is.

Az Európai Unió előírásai szerint saját szakmájukban csak azok a magyar egészségügyi dolgozók helyezkedhetnek el külföldön, akik az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalnál igazolást kapnak szakképesítésükről. Tehát a fenti számoknál biztosan nem dolgozik saját szakmájában több orvos és ápoló külföldön. Sőt, a tapasztalatok szerint az igazolást kérők egy része végül itthon marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!