Az év végéig még kötelező kiadni a felírási igazolást az e-recept kapcsán

Akt.:
Az év végéig még kötelező kiadni a felírási igazolást az e-recept kapcsán
© Fotó: dreamstime.com
2017. november 1-jétől kezdte meg működését az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), ettől a dátumtól kezdve a közfinanszírozott egészségügyi intézmények ide töltik fel a betegek ellátása során keletkező összes dokumentumot. Ilyen dokumentum az eRecept is, amely a korábbi papírrecept digitális változata. Bevezetésével a receptfelírás és -kiváltás, ezen keresztül a gyógyszerezés is biztonságosabbá és hatékonyabbá vált.

– A gyógyszerfelírás rendje továbbra is változatlan maradt, vagyis ahogyan korábban, most is az orvos írja fel a szükséges készítményeket. Betegség, rutinvizsgálat vagy rendszeres ellenőrzés esetén a páciens felkeresi orvosát, aki a felírt gyógyszereket az online oldalra is felvezeti, és hagyományos módon is „felírja a receptet” – mondta el a rendszer működéséről Nagy Zsombor gyógyszerész.

– Az eRecept adatai bekerülnek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Térbe, amelyről felírási igazolást ad át a páciensnek orvosa. Akik nem saját részre, hanem rokon vagy hozzátartozó gyógyszereit váltják ki, csakis a felírási igazolás mellett adhatjuk ki a készítményeket – hangsúlyozta a szakember.

A gyógyszerkiváltás folyamata sem változik: a felírt készítményeket a papír alapú felírási igazolással válthatja ki az ellátott, vagy részére bárki más. Amíg az eRecepthez kapcsolt meghatalmazási rendszer kialakítása nem fejeződik be, a betegbiztonság érdekében a felírási igazolás biztosítja a nem saját részre történő kiváltás lehetőségét.

– Ennek akkor van jelentősége, ha nem a beteg, hanem valamelyik hozzátartozója váltja ki a vényt, csakis ezzel az igazolással teheti meg, míg a saját részre kiváltott készítményeknél nincs szüksége a papíralapú igazolásra, mert az eSzemélyivel, vagy a személyazonosító okmány és a TAJ kártya együttes bemutatásával a rendszeren keresztül e leintézhető – tette hozzá Nagy Zsombor.

– PR cikk –

Címkék: , ,