Az év végéig csökken az euróövezet gazdasága német, francia és olasz szakértők szerint

Berlin, 2012. július 4., szerda (MTI) – Az euróövezet gazdasága az idén a második és a harmadik negyedévben is csökken, növekedés pedig csak az év végén várható német, francia és olasz szakértők szerdán közölt közös előrejelzése szerint.

A ifo német gazdaságkutató intézet, valamint az INSEE francia és az ISTAT olasz statisztikai hivatal közösen készített elemzése szerint a tizenhetek gazdaságát elsősorban a külpiaci kereslet stabilizálja az év vége felé. Az euróövezet termékei és szolgáltatásai iránt az Egyesült Államokban és a nagy feltörekvő országokban is élénkül majd a kereslet. Támogatja a kilábalást az euró gyengülése is, ami fokozza az övezet versenyképességét. Ugyanakkor a belső kereslet gyenge marad, a beruházások pedig visszaesnek.

Az euróövezeti tagállamok összesített GDP-je a második negyedévben 0,2 százalékkal, a július-szeptemberi időszakban pedig 0,1 százalékkal csökken. Az utolsó negyedévben minimális, 0,1 százalékos GDP-növekedés várható.

Az ipari termelés a vizsgált időszakban ugyan végig csökken, de a visszaesés üteme mérséklődik. A második negyedévi 1 százalékos visszaesést a harmadik negyedévben 0,7 százalékos, a negyedik negyedévben 0,5 százalékos csökkenés követi az előrejelzés szerint.

Mérséklődik a lakossági fogyasztás és a beruházások csökkenésének üteme is. A fogyasztás a második és a harmadik negyedévben 0,2, illetve 0,1 százalékkal csökken, az utolsó negyedévben stagnál. A beruházások a második negyedévben 0,7 százalékkal, a harmadik negyedévben 0,5 százalékkal, a negyedik negyedévben 0,3 százalékkal csökkennek. Az infláció a júniusban mért 2,4 százalékról szeptemberig 2 százalékra mérséklődik, és az év végéig ezen a szinten marad az előrejelzés szerint.

A fogyasztás a munkaerőpiac gyengesége, az államháztartási kiigazítás és a csekély fogyasztói bizalom miatt marad gyenge. A beruházások az állami szférában a költségvetési konszolidáció miatt, a magánszférában elsősorban a kedvezőtlen kilátások miatt csökkennek. A hitelfelvételi lehetőségek is szűkülnek, mert a bankok a tőkehelyzetük megerősítésére koncentrálnak.

A folyamatok a vártnál kedvezőtlenebbül is alakulhatnak, ha tovább mélyül az államadósság-válság, de az is előfordulhat, hogy a vártnál korábban és nagyobb lendülettel indul meg a növekedés, ha a válságkezelő intézkedések megerősítik a piaci bizalmat – írták elemzésükben az ifo, az INSEE és az ISTAT szakértői.

MTI