Az év kétéltűjét mentették

Az év kétéltűjét mentették
Hajdúböszörmény  – A változékony időjárás ellenére április 6-án 35-en vettek részt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Hajdú-Bihar megyei Helyi Csoportja által szervezett „Hétvége a barna ásóbéka jegyében” elnevezésű programjainkon.

Az első napjon a Hajdúböszörmény nyugati részén elterülő, – az önkormányzat által – felszámolásra ítéltetett kubikgödörnél végeztünk kétéltűmentési munkálatokat. A mentés egyébként már hetek óta folyamatban van, a fontos munka kivitelezője a Zöld Ember Környezetvédelmi Kft. (honlapcím: zekft.hu).
Az érdeklődők segítettek begyűjteni a terelőháló mentén földbe süllyesztett vödrökbe pottyant békákat, miközben megismerhették a mentés módszerét, és a fogott kétéltűfajok legfontosabb tulajdonságait. A begyűjtést és az adatok gondos rögzítését követően a hajdúböszörményi Csordalegelőre, az ottani vizes élőhelyre szállítottuk az összesen 44 védett kétéltűt. A legtöbb közülük az év kétéltűje, a barna ásóbéka (Pelobates fuscus) volt, de szép számban kerültek elő a zöld varangyok (Bufo viridis) és a vöröshasú unkák (Bombina bombina) is. A gyerekek lelkes segítségével útjukra engedtük a békákat, majd csaptunk egy gyümölcsöző madarász sétát tett a legelőn, melynek során – többek között – egy réti fülesbaglyot (Asio flammeus) is sikerült megfigyelnünk.

Koczka andrás, területi iroda vezető