Az európai összetartozást erősítő pályázatot tett közzé az Európai Bizottság

Brüsszel – Az európai összetartozás érzésének megerősítését célzó, határokon átnyúló pályázati felhívást tett közzé hétfőn az Európai Bizottság a kulturális örökség 2018-ra meghirdetett európai éve alkalmából.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a pályázatra többek között koncerttermek, operaházak és színházi csoportok jelentkezhetnek.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa elmondta, hogy az örökségvédelemre összpontosító pályázat a múlt helyett a jövőbe tekint olyan kezdeményezések támogatás által, amelyek kiemelik a gazdag és sokszínű kulturális örökség minden formájának európai dimenzióit.

A pályázatra 5 millió eurót (mintegy 1,5 milliárd forint) különített el az Európai Bizottság. A kiírásra olyan, hosszú távú hatást kifejtő kezdeményezésekkel lehet jelentkezni, amelyek tudatosságra nevelnek és kommunikációs tevékenységekre összpontosítanak. A projekteknek 2018 januárja és szeptembere között kell elkezdődniük és legfeljebb 24 hónapig tarthatnak.

2018-at idén tavasszal nyilvánították a kulturális örökség európai évének. A tematikus év célja egyebek mellett az, hogy felhívják a figyelmet az európai kultúra sokféleségére és gazdagságára, előmozdítsák a kultúrák közötti párbeszédet és a társadalmi integrációt, illetve hangsúlyozzák a kulturális örökségnek a közös történelmi tudat és identitás kialakításában betöltött szerepét.

– MTI –