Az európai Eskrima főinstruktor hazánkba képezte a Magyar Eskrima Válogatottat

Az európai Eskrima főinstruktor hazánkba képezte a Magyar Eskrima Válogatottat
Danilo Huertas mester, európai főinstruktor május utolsó hétvégéjén a Magyar Eskrima Válogatott tagjait készítette az idei Fülöp-szigeteken megrendezésre kerülő Eskrima Világbajnokságra. Címvédők és magyar bajnokok is vannak a csapatban!

Mi a véleménye a magyar Eskrima Válogatottról, és a többi eskrimásról?

Danilo Huertas mester: Már évek óta rendez a Magyarországi Doce Pares Eskrima Szervezet versenyeket, így már elég tapasztaltak a versenyzők. Ez azt is jelenti, hogy a válogatott tagjai magasan képzettek az Eskrima minden területén. Könnyű velük a munka, hiszen instrukcióimat rögtön megértik, és meg is valósítják. Nagyon szeretek Magyarországra jönni, mert amikor elkezdtem szervezni Európában a Doce Pares Eskrima elterjesztését, akkor ide, Magyarországba, hívtak meg először. Dankó Ferenc főinstruktor volt az, aki felvette velem a kapcsolatot, és szemináriumot szervezett. Ez már hét éve volt, azóta szépen fejlődésnek indult az Eskrima mind Magyarországon, mind Európában. Évről évre nő hazájukban az eskrimadorok száma, illetve egyre magasabb övfokozatra vizsgáznak a gyakorlók. Ennél jobban semmi nem mutatja a fejlődést.

Milyen esélyei vannak a magyar együttesnek a vébén?

Danilo Huertas mester: Komoly eséllyel indulnak, hiszen a felkészülést Dankó Ferenc kétszeres Európa bajnok, háromszoros Világbajnok tartja, és a Magyar Eskrima Válogatott tagjai már többszörös magyar bajnokok. Ferenc mester tapasztalatával, hiszen ő már szinte minden lehetséges versenyszámban komoly eredményt ért el, hatékony és alapos felkészülésben vehetnek részt a versenyzők. Ezen túl folyamatosan tartják velem a kapcsolatot, és beszámolnak haladásukról, esetleges problémáikról, melyeket így azonnal orvosolni tudunk. Így a felkészülés szépen halad. A jelenlegi szemináriumon személyesen is kiegészítem tudásukat különböző technikákkal, verseny-taktikával, illetve személyre szabott tanácsokkal.

Milyen jövőt jósol az Eskrimának Magyarországon?

Danilo Huertas mester: Nagyon ügyesek a magyar tanítványok, és jó látni, hogy férfiak, nők, gyerekek együtt milyen szépen tudnak edzeni. Minden iskolában felkészült instruktorok tanítják a diákokat, így kivétel nélkül minden eskrimador szépen mutatja be az elsajátított mozdulatokat. Valahogy a magyarok fogékonyabbak az Eskrima technikáira, mint általában a többi európai országban. A lényeg az, hogy minél több ember próbálhassa ki stílusunkat, és ha megtetszik neki, akkor rendszeresen járjon edzésekre. Akkor olyan szinten lesznek képesek végrehajtani a mozdulatokat, mint maguk a Fülöp-szigetekiek. Ez alapozza meg a sikeres jövőt. Fontos megemlíteni, hogy a magyar eskrimásoknak, és az itt folyó munkának még a Fülöp-szigeteken is híre van!

 

Az Eskrima – Extrém Hatékony Önvédelem egy Fülöp-szigetekről származó harcművészet, melynek különlegességét az adja, hogy a rendkívül reális pusztakezes technikái mellett az eszközforgatásra, úgymint botharc, késharc, is nagy hangsúlyt fektet. Hiszen egy késelést, vagy vascsővel való ütést legfeljebb akkor lehet kivédeni, ha a védekező is ért legalább egy kicsit a fegyverhez.

Még fiatalnak számít ez az önvédelmi irányzat Magyarországon, de már komoly nemzetközi eredményekkel büszkélkedhet, hiszen a vezető instruktor, Dankó Ferenc, már három világbajnoki és kettő Európa bajnoki címet is szerzett. Sőt, a tavalyi Eskrima Európa Bajnokságról a Magyar Eskrima Válogatott 12 éremmel, köztük három aranyéremmel, tért haza.

Az idén júliusban Cebu városában, a stílus őshazájában, rendezik meg a soron következő Világbajnokságot, ahol hazánk fiai is meg akarják mutatni, hogy a magyarok ebben a sportágban is kiemelkedőek. Már a felkészülés május elején elkezdődött, de május utolsó hétvégéjén Danilo Huertas mester, európai főinstruktor érkezett hazánkba, hogy a magyar csapat felkészülését segítse, illetve hogy egy szemináriumot tartson.

A Magyarországi Doce Pares Eskrima Szervezet június 16-án rendezi meg a Magyar Bajnokságot, mely nyílt, és minden eskrimadort vár, hogy megmérettesse magát.További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek