Az európai és ázsiai felnőttképzésről a Debreceni Egyetemen

Az európai és ázsiai felnőttképzésről a Debreceni Egyetemen
© Illusztráció: unideb.hu
Debrecen – A Német Népfőiskolai Szövetség Nemzetközi Intézetének korábbi igazgatója tart előadást szerdán a Debreceni Egyetemen.

A Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszékének meghívására látogat Debrecenbe és tart szakmai programot Heribert Hinzen professzor, aki a Közösségi alapú felnőttoktatás és felnőtt tanulás Európában és Ázsiában – az összehasonlítás néhány tapasztalata című előadásában áttekinti a két kontinens felnőttképzési programjait.

A július 27-én 10 órától a Debreceni Egyetem Főépületének 142-es termében előadó Herinbert Hinzen a Német Népfőiskolai Szövetség Nemzetközi Intézetének budapesti projektiroda-vezetőjeként hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon 2001-ben kutatók országos együttműködésének köszönhetően – ami Heribert Hinzen útmutatásával és segítségével jött létre – megszületett az első felnőttképzési törvény. A rendszerváltás utáni első országos felnőttképzési felmérésben a Debreceni Egyetem szakemberei is részt vettek.

A Német Népfőiskolai Szövetség Nemzetközi Intézete a Debreceni Egyetemet fontos partnere, hiszen 1956-ban itt hozták létre az első egyetemi szintű közművelődési képzést, népművelőnek Debrecenben lehetett az országban először tanulni. A magyar felnőttképzést és annak kutatását segítő német intézmény a Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszéket infrastrukturális fejlesztésekben és beszerzésekben támogatta.

Heribert Hinzen július 27-i előadása – tolmács közreműködésével – magyarul is hallható lesz.

– unideb.hu –