Az euró-csoport vezetője szerint Kósa Lajos meggondolatlan kijelentéseket tett

Az euró-csoport vezetője szerint Kósa Lajos meggondolatlan kijelentéseket tett
“Nagyon gondosan meg kell válogatnia az embernek a szavait” – ezt az euró-övezet pénzügyminiszteri csoportjának vezetője mondta vasárnap a FIDESZ alelnökének, Kósa Lajos csütörtöki kijelentésére reagálva.

“A magyar incidens a piacok idegességét és sérülékenységét mutatja” – tette hozzá Jean-Claude Juncker, aki egyben a luxemburgi pénzügyi tárca vezetője is, a francia TV5 csatornának adott interjújában.

Az AFP helyzetértékelése szerint “pénteken zuhant a magyar értéktőzsde, a nemzeti valuta és az euró árfolyama, miután Kósa Lajos, a kormányzó jobbközép, FIDESZ alelnöke kijelentette, hogy Magyarország helyzete összehasonlítható a görögével, és hogy csőd közeli helyzetben van a magyar állam”.

Juncker azt mondta a TV5-nek, hogy “nem aggasztja a magyarországi gazdasági helyzet, és csak bizonyos magyar tisztségviselők óvatlan kijelentései miatt alakultak ki azok a félelmek, hogy Magyarország görög-krízis elé néz”.

Juncker azt mondta a francia tévének, hogy nem kell túlzott jelentőséget tulajdonítani az euróval kapcsolatos félelmeknek, de mindenképpen szorosabb pénzügyi együttműködésre és kormányzásra van szükség. “Meglepett az euró zuhanásának sebessége, de nem aggódom a jelenlegi árfolyam miatt” – közölte a 16 tagú euró-övezet pénzügyminiszteri csoportjának vezetője.

Egy euró 1,20 dollárnál kevesebb ért pénteken, ami négy év óta a legalacsonyabb árfolyam. Az AFP francia hírügynökség szerint mindez olyan légkörben történt, amikor félelmek uralkodnak a görög adósságválság miatt, és azért is, mert a krízis más országokat is fenyeget. Juncker azt mondta, hogy az euró “jobb formában van, mint amilyennek tűnik, mivel az alapok jobbak, mint az Egyesült Államok vagy Japán esetében.” Az euró-övezet válsága “nem csak a pénzpiaci spekulációs műveletek eredménye, hanem a nem megfelelő ellenőrzésé is a közkiadások fölött” – mondta Juncker.

Az euró-csoport vezetője szerint olyan közös rendszerre van szükség, amelyben a tagországok kormányai kontrollálhatják egymás nemzeti költségvetését. Ezt az elképzelése Franciaország támogatja, Németország viszont nem jelenleg. “Hihetetlen, hogy egy tagországi kormány úgy terjeszthet be költségvetést a saját parlamentjének, hogy azt nem vitatta meg az euró-övezet más tagországaival” – mondta Jucker.

Juncker az interjúban támogatásáról biztosította azt a javaslatot, amely szerint új adót kellene kivetni a bankokra és a pénzügyi tranzakciókra. Sürgette azt is, hogy legyen az Európai Uniónak saját hitelminősítő intézete, mert a mostani helyzetben “a hitelminősítők is felelősek a pénzügyi pánikok kialakulásáért.”

– Független Hírügynökség –

Perelheti-e egy devizahiteles Kósa Lajost? – Népszava
fuggetlen | 2010.06.07 07:18

Aligha perelhetné sikerrel egy devizahiteles Kósa Lajost, amiért a fideszes politikus múlt heti nyilatkozatával lejtőre küldte a forint árfolyamát, a devizakölcsönök törlesztőrészlete pedig megugrott – mondta a lap kérdésére Magyar György, ügyvéd.