Az EU fórumot hoz létre a határrégiók gazdaságának fellendítése érdekében

Brüsszel – Az Európai Bizottság a határokon átnyúló, a foglalkoztatás és a befektetések útjában álló akadályok felszámolása és a határrégiókban rejlő gazdasági potenciál teljes körű kiaknázása érdekében internetes szakértői fórumot hoz létre határügyi kapcsolattartó pont néven.

Az uniós bizottság szerdai tájékoztatása szerint a 2018 januárjától működő határügyi kapcsolattartó pont hozzá fog járulni a munkahelyhez jutás és az olyan szolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítéséhez, mint az egészségügy és a tömegközlekedés, valamint a határokon átnyúló üzleti tevékenységek támogatásához.

Corina Cretu, a kohéziós politikáért felelős uniós biztos nyilatkozata szerint a határrégiókban rejlő gazdasági potenciál még nincs teljesen kiaknázva. Ennek érdekében az Európai Bizottság a határrégiókban lakó mintegy 150 millió ember számára előnyös, kifejezetten ezekre a terültekre kialakított támogatást biztosít majd.

A határügyi kapcsolattartó ponton keresztül a bizottsági szakértők szaktanácsot nyújtanak a nemzeti és regionális hatóságoknak, és egy új, az egész unióra kiterjedő online hálózaton keresztül összegyűjtik és megosztják a sikeres kezdeményezéséket és azok módszereit – közölte az uniós bizottság.

– MTI –