Helyi közélet

2012.12.21. 17:24

Szabadkőművességről, Obi-van Kenobiról, miegymásról

Lukács Laci: „Ha valaki azt feltételezi, hogy a klipben bonyolult jelzésrendszeren keresztül akarunk mindenféléket üzengetni, az nem ismeri a Tankcsapdát. Vagy épp csak azt látja, amit látni akar…”

Lukács Laci: „Ha valaki azt feltételezi, hogy a klipben bonyolult jelzésrendszeren keresztül akarunk mindenféléket üzengetni, az nem ismeri a Tankcsapdát. Vagy épp csak azt látja, amit látni akar…”

Debrecen - Lukács László, a Tankcsapda zenekar frontembere a december 29-ei, évzáró nagykoncertre készülve adott interjút a Hajdú Online-nak. Egyebek közt azt is elárulta: az új lemez melyik daláról készül a következő videoklip…

 

HAON: Új albumot hozott az óév a Tankcsapda számára, ráadásul új konstrukcióval rukkoltatok elő a lemezpiacon: a főtámogató benzinkúthálózatában terjesztitek. Úgy hírlik, sikeres volt az ötlet…

Lukács László: Jellemzően úgy szoktunk dolgozni, hogy kitűzünk egy célt – amely most az volt, hogy a lehető legtöbb emberhez eljuttassuk a lemezt az eredeti formájában. Ennek mikéntjét illetően végül az említett megoldáshoz jutottunk el, így baráti áron tudjuk adni, olyan terjesztési hálózatban, amely az országban mindenfelé elérhető. Kikerültünk minden olyan piaci szereplőt, amelynek részvétele a lemezt nagyon megdrágítaná, így lehetséges, hogy ennyire olcsón is megérje. A legnagyobb hozadéka ennek nem is az anyagi haszon, hiszen akkora árrés így nem keletkezik, hanem hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson az anyag a méltó formában. Bíztunk benne, és meg is hozta a várt sikert. Örülnek neki az emberek; épp kedden vettük át a platinalemezt, és azóta is töretlenül fogy, most (dec. 19-én, szerdán – a szerk.) jár körülbelül 15 ezernél, és úgy tűnik, nem akar csillapodni.

HAON: Példamutató kezdeményezéssé válhat ez esetleg?

Lukács László: A Tankcsapda igyekszik mások által nem járt úton haladni, ha úgy gondolja, hogy az az üdvözítő – a mostani is ilyen volt. Azt viszont, hogy ez más zenekarnál tudna-e működni, nagyon nehéz megítélni. Vannak zenekarok, amelyeknek ingyen sem vinnék el az anyagát, mert annyira kutyaütő, és vannak, amelyekét drágábban is simán el lehetne adni. Tehát pusztán az „üzleti modellt” nem biztos, hogy mindenkire rá lehet húzni. Mi viszont vagyunk annyira lelkesek, hogy igyekszünk megtalálni a legmegfelelőbb formát, és nálunk szerencsére bejött.

 

HAON: Az új lemezről szólván, némiképp ellentmondásosnak érezhető például a „Számolj vissza” klipjének fogadtatása, amiatt, hogy sok mindent belemagyaráznak, szabadkőművességről, miegymásról. Hogyan kezelitek az ilyesmit?

Lukács László: Eszembe jut egy régi Latabár-film címe: Egy bolond százat csinál… Az ilyen eseteken jókat szoktunk röhögni. Azt gondolom egyébként: ha egy Tankcsapda-szám jó, akkor az azért is jó, mert nem kell megmagyarázni, önmagát magyarázza. Ha már magyarázni kell egy dalt, akkor megette a fene. Ráadásul ez azoknak a hangsúlyosabb daloknak a vonalában szerepel, amelyekben kifejezetten benne van, miről, hogyan szól. Ha valaki fel tudja fogni, az jó, ha pedig nem, az sem baj, ugyanis nem tartom magam sem emberként, sem dalszövegíróként okosabbnak vagy bölcsebbnek, mint bárki más. Egyszerűen csak elmondom a gondolataimat, a magam eszközeivel. És mindenki úgy értelmezi, ahogyan akarja. Egy biztos: ha valaki azt feltételezi, hogy a klipben bonyolult jelzésrendszeren keresztül akarunk mindenféléket üzengetni, az nem ismeri a Tankcsapdát. Vagy épp csak azt látja, amit látni akar… Nem hinném, hogy mindenféle nagyon okos világmegváltó, ál- vagy valódi intellektuális gyökerekből fakadó megoldásokat kellene kínálnunk, nem is tesszük, mi egyszerű rock ’n’ roll zenekar vagyunk. Az más kérdés, hogy mindig készül néhány számunk, amelynek a tartalma túlmutat a hagyományos rocksémákon, és több mindennel, adott esetben általánosabb emberi gondolkodásmódbeli dolgokkal foglalkozik. A Számolj vissza is ilyen. Megmondom őszintén, azt gondoltam egyébként, hogy az emberek észreveszik azt a kis turpisságot, hogy a dalban szereplő „mindent átható energia” a Csillagok háborújából ismert, Luke Skywalker és Obi-van Kenobi nevével fémjelzett Erővel egy tőről fakad…

HAON: Egyébként milyen visszajelzéseitek vannak a közönségtől az új lemez dalairól?

Lukács László: Az album megjelenésének napján látott napvilágot a lemezanyag harmadik videoklipje (harmadik kislemeze, ha úgy tetszik). Épp ezért, mielőtt a teljes lemez megjelent, a közönség már két dalt megismerhetett elég jól, koncerteken is. A Mi a f* van már szinte olyan, mintha már vagy tíz éve játszanánk, pedig nem egy rádióbarát darab; a mostani koncertműsorban is ez a nyitó tétel. Emellett, illetve a Hatalom nélküli rend mellett a Számolj visszá-t meg a Pokol a mennyből-t játsszuk még az új album dalai közül, ez a négy szám szerepel a blokkban.

Maga a lemezbemutató koncertsorozat deklaráltan a jövő tavasszal kezdődik, ott jobban ki fog domborodni, estéről estére, melyik dal hogyan működik élőben, melyiket szeretik majd a leginkább. Nagyon jól fogy a lemez, és nagyon jók a visszajelzések. Biztos amúgy, hogy a következővel nem fogunk három évet várni megint, mert nagyon sok új témánk van már most. Sidivel (Sidlovics Gábor gitárossal, aki az idei év elejétől gitározik a Tankcsapdában – a szerk.) ez volt az első közös albumunk, elsőre is jónak lehet mondani szerintem, de biztos vagyok benne, hogy a következő még kiforrottabb, csiszoltabb lesz. S nem vagyok benne biztos, hogy nem lesz még a mostaninál is markánsabb! Ez utóbbi egyébként hangkép kérdése elsősorban; most rockosabbra vettük a gitárokat, keményebbre a hangszíneket, de a lágyabb dalok világa is hozzánk tartozik. Mindig is jellemző volt ez a kettősség a bandára, még ha nem is áldoztunk fel komplett albumokat a popnak vagy a metálnak – lásd például a Félre a tréfát című dalt, amely ott volt ugyanazon a demóanyagon, mint a Baj van!, s most egyébként a koncertműsorba is visszakerült.

 

HAON: Melyik dalhoz készül a következő klip? Igaz, hogy Tabakával forgatjátok?

Lukács László: Az igaz, hogy beszéltünk Tabaka Józsival arról, jó volna forgatni egy salakmotoros hangulatú klipet, de a következő biztosan nem abba a vonalba tartozik. Van néhány dal, amelyből nagyon érdemes lenne klipet készíteni. Ráadásul egy album akkor igazán jó, ha tíz emberből nyolc más-más dalt jelöl meg kedvencének. Azt jelzi: nem egysíkú a lemez. Nincsenek egyértelmű kiugró darabok, miközben a többi belesimulna a nagy átlagba. Elárulom: a lassú dalból készítünk klipet, a Lejárt lemez címűből. Azért, mert az eddigi három klipes dal masszívabb, nehezebb, a hallgató részéről több gondolkodást igénylő darab, viszont nagyon régen volt már ilyen felszabadult, nagy ívű számunk, mint a Lejárt lemez, így azt gondoltunk, az lenne a következő, amely mozgóképen is szerepelhetne (s a tervek szerint a jövő évi turné kezdete előtt nem sokkal lenne kész). Hozzáteszem: a Rockmafia Debrecen lemezről nem biztos, hogy az lesz az utolsó klip!

 

Fotók, videó: Matey István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában