Debrecen hírei

2019.01.26. 08:28

Szétbombázhatatlan a darab műsorra tűzése?

Debrecen - Már a premier előtt nagy port kavart Sarah Kane Szétbombázva című darabja.

Debrecen - Már a premier előtt nagy port kavart Sarah Kane Szétbombázva című darabja.

A csütörtöki közgyűlés egyik témája az angol írónő durva nyelvezetű drámája volt, melyet a Csokonai Színház a szerző halálának évfordulóján, február huszadikán kíván bemutatni. A Szétbombázva különös vulgaritása ellenére több országban már évek óta kortárs alapműnek számít, a képviselők között viszont voltak, akik megakadályoznák a darab bemutatását arra hivatkozva, hogy a közpénzen működő színház nemzeti rangjához az nem méltó.

Ágoston Tibor képviselő szerint Sarah Kane alkotását le kellene venni a műsortervről. Mint fogalmazott, a darab nem gyógyító, hanem megbetegítő hatású, mondanivalója az ősbemutató óta időszerűtlenné vált. Papp László polgármester a közgyűlésen azt mondta, megbízik a város intézményvezetőiben, akikkel szemben elvárás, hogy felelősségteljesen döntsenek.

A fiatalon elhunyt írónő drámáját nemcsak a Csokonai Színház, hanem a székesfehérvári Vörösmarty Színház is műsorra tűzte. A Naplónak a debreceni teátrum igazgatója nyilatkozott arról, miért döntött a dráma színpadra állítása mellett. – Szeretném, ha mindenki megértené, hogy nem egy öncélúan erőszakos előadás bemutatását tervezzük. Társadalmi problémára reflektálunk, s ez szerintem a színház egyik fontos feladata – szögezte le Gemza Péter.

Beszélni kell az erőszakról

Gemza Pétertől, a színház igazgatójától megtudtuk, maga döntött arról, hogy a választható előadások közé kerüljön a Szétbombázva című darab. Véleménye szerint az erőszakról beszélni kell. – Felületet kell biztosítani, hogy kommunikáljunk azokkal a nézőinkkel erről a problémáról, akik erre a párbeszédre nyitottak – jegyezte meg.

Gemza Péter kérdésünkre elmondta, nem számított arra, hogy a darab már a bemutató előtt ekkora port kavar. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szövegkönyv nem egyenlő az előadással. Az előadás fogadtatását alaposan előkészítik. Ez az előkészítő szakasz a próbafolyamat elején vette kezdetét.

A színház dönt

A botrány ellenére a polgármester határozott álláspontja, hogy a művészi munkát az intézmény igazgatójára bízza. – Szeretném, ha mindenki megértené, hogy nem egy öncélúan erőszakos előadás bemutatását tervezzük. Társadalmi problémára reflektálunk, s ez szerintem a színház egyik fontos feladata – szögezte le Gemza Péter.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház szintén műsorra tűzte a darabot, ám ott csaknem hat héttel később mutatják be Sarah Kane drámáját. Az intézmény művészeti titkárságától megtudtuk, Székesfehérvárott még nem harangozták be a Szétbombázva programra tűzését, ezért a Vörösmarty Színházhoz nem érkeztek visszajelzések. Palla Szabina művészeti főtitkár a Naplónak azt mondta, a Derzsi János által rendezett darabot várhatóan a késő esti órákban játsszák majd a színház előterében, húsz-huszonöt főben maximalizált nézőközönség előtt.

Folynak a darab próbái

– Január 8-án tartottuk színházunkban Sarah Kane Szétbombázva című drámájának olvasópróbáját. Az előadást február 20-án, a 28 éves szerzőnő tragikus halálának évfordulóján mutatjuk be stúdiónkban. Az előadást 18 éven felüli nézőink számára ajánljuk. A rendező Bethlenfalvy Ádám, a díszlet- és jelmeztervező Ondraschek Péter, a történet szereplőit Tolnai Hella, Mercs János és Papp István játssza. Madák Zsuzsanna, aki a produkcióban dramaturgként vesz részt, egy próbanaplón keresztül enged betekintést az alkotói munkába – olvasható a színház honlapján.

PÁTZ, SZD


[related-post post_id="4119488"]

[related-post post_id="4103315"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!