Az ESZOSZ-károsultak szerint igazat adott nekik az EMMI

Az ESZOSZ-károsultak augusztusi demonstrációján Debrecenben
Az ESZOSZ-károsultak augusztusi demonstrációján Debrecenben - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Felcsillanó reménysugárnak értékelik az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) keddi közlését, miszerint felbontja a támogatási szerződést a szövetkezettel – erről szerdán, a Megyeháza előtt tartott sajtótájékoztatójukon beszéltek, hozzátéve, hogy mindennapi megélhetésük biztosítása továbbra is megoldásra vár.

Ugyanakkor úgy vélik, a minisztérium lépésével jogosnak ismerte el a követelésüket, és kimondta, hogy „nyakkendős zsiványok visszaéltek a nyomorukkal”.

Tóthné Gábor Ildikó felidézte, hogy annak idején örömmel fogadták a munka ígéretét, amiből azonban többségük számára nem lett semmi; bár kéthavi bérüket megkapták, mostanra hiába várnak több havi járandóságukra. Csapdába kerültek, hiszen hivatalosan alkalmazásban állnak, így sem közmunkához, sem álláskeresési járadékhoz nem juthatnak. – Sok család az éhhalál küszöbén áll, sorra kapcsolják ki nálunk a villanyt, nem tudunk lakbért, rezsit fizetni, és jön a tél! – adott hangot kétségbeesésüknek.

Bár Csepreghy Nándor helyettes államtitkár már augusztus végén azt nyilatkozta, hogy egyeztetnek a dolgozók sorsáról, a fenti minisztériumi közleményben újabb hasonló kezdeményezésről írnak: – Miért nem volt elég három hét arra, hogy megoldást találjanak? Akár egy nap alatt rendezni lehetne a problémát! – mondta a károsultak képviselője. Felszólította az illetékes kormányzati szerveket, hogy „fejezzék be az aktatologatást” és intézkedjenek az önhibájukon kívül bajba jutott emberek bérének kifizetéséről, valamint munkajogi helyzetének tisztázásáról.

HBN


Szabálytalanságokat találtak

Szeptember 22-i közleményében az EMMI többek közt azt írta, a szövetkezetnél tett ellenőrzés során megállapították, hogy az ESZOSZ rendszeresen nem tett eleget törvényi kötelezettségének, a munkabérek kifizetése késedelemmel vagy egyáltalán nem történt meg; továbbá az ESZOSZ olyan projektelemeket finanszírozott a részére kiutalt több mint 733 millió forint előlegből, amelyeket önerőből kellett volna fedeznie.

Címkék: ,