Az északiak áztak jobban

Az északiak áztak jobban
© Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Kevés napfény, hűvös idő, sok felhő és csapadék – ilyen volt 2016 októbere.

Az idei ősz második hónapját viszonylag nagy hőmérsékleti ingadozás, ám összességében a megszokottnál 0,5-1 fokkal hűvösebb idő jellemezte, melyhez sok felhő és csapadék is társult.

Az első fagyok

Október a növekvő csapadékhajlam és borultság, illetve az első fagyok megjelenésének hónapja. Az időszak első napjai azonban szinte még a nyarat idézték, 1-2 ízben sokfelé jegyezhettünk fel 25 foknál magasabb napi csúcsértéket is. Az évszakváltás 3-4-e táján érte el az Észak-Tiszántúl térségét. Állandósultak a nappali 11-16, valamint az éjszakai 4-9 fokos értékek. Előfordult, hogy egy-egy borult, csapadékos, szeles napon mindössze 5-6 °C volt csupán a napi csúcsérték, míg a frontok érkezését közvetlenül megelőző éjjeleken 10-13 fokos minimumokat is mérhettünk. Nem úsztuk meg azonban az első fagyokat, helyenként már 8-án virradóra fagypont alá süllyedt a hőmérséklet 2 méteres műszerszinten. A következő fagyveszélyes helyzet 14-én hajnalra következett, majd csak a hónap utolsó napjaiban, 28-át követően csökkent ismét fagypontig, vagy kicsivel az alá a minimumhőmérséklet. A nagyvárosok közvetlen környezetében, valamint egy-két védettebb fekvésű tájon mindvégig a pozitív tartományban maradt a hőmérő higanyszála, ezeken a szerencsés helyeken még talajszinten is várat magára az első őszi fagy. A hidegre érzékeny növények már megsínylették a tartósan hűvös nappalokat és a csípős éjszakákat.

Kitett magáért

Csapadék tekintetében október hónap is kitett magáért és beállt az idei év csapadékban gazdag hónapjai sorába. Ezúttal 2-2,5-szer több csapadék hullott a Tiszántúl északi felében, mint a klimatikus átlagérték, különösen Szabolcs megyében, annak is az északi részein esett igen nagy mennyiségű eső. Ott a havi összeg a 100 mm-t is elérte, míg a megye délebbi tájain 75-90mm körül alakult a szumma. Hajdú-Biharban is az északi területek áztak meg jobban mintegy 80-90 mm körüli csapadékösszeggel, de a déli-délnyugati részek 60-75 mm-es összege is duplája a hónapban a sokéves átlag alapján várható csapadékmennyiségnek. Az átlagnál harmadával kevésbé napfényes, felhős, borongós időben így aztán ismét sokat gyarapodott a talajok nedvességkészlete. Már a mélyebb rétegek deficitje is szinte mindenütt 80-100 mm alatti.

– Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –
hirdetés