Az eső jött, látott és győzött

Az eső jött, látott és győzött
© Illusztráció: Molnár Péter
Debrecen – Nem volt hiány csapadékban, heves záporokból, zivatarokból sokfelé hullott bőséges eső.

Hőmérsékleti szempontból a sokéves átlagnak megfelelő, csapadék tekintetében annál valamivel szárazabb májust követően ugyancsak átlagosan meleg, de egyre nedvesebb idővel rukkolt elő június első hete. Az időszak már „Medárd” jegyében telt, erős volt a csapadékhajlam, Hajdú-Bihar megye legnagyobb hányadán lehullott legalább 10-20 milliméter.

Esett rendesen

Térségünk időjárására ezekben a napokban semmilyen markánsabb légköri képződmény nem gyakorolt hatást, gyenge, változó irányú áramlás, valamint a helyi hatások dominanciája volt jellemző. Ugyanakkor a Kárpát-medence felmelegedő levegője fölé a magasban hidegebb, nedves levegő szivárgott, mely a légállapotot labilissá tette, s ez kedvezett a záporok, zivatarok kialakulásának. Bár ezek a zivatarok egyenként nem érintettek nagy területeket, de szinte minden nap szép számmal előfordult belőlük, s ahol átvonultak, nem egy helyen 30-40 milliméter csapadékot is lezúdítottak rövid idő alatt. A hevesebb zivatarokhoz helyenként társult jégeső, átmeneti szélerősödés, a felhőszakadásszerű intenzitás pedig átmeneti vízállásokat idézett elő, növelte az elfolyási veszteség arányát, valamint a talajfelszínt tömörítette, eliszapolta. Az ütemesen fejlődő és a nyári melegben sokat párologtató vegetációnak viszont jól jött a nagy mennyiségű csapadék, az egy méter mély szelvény 70-75 millimétert közelítő vízdeficitje ismét 50 alá csökkent területi átlagban is, a felső 20-25 centiméteres réteg nedvessége pedig immár gyakorlatilag mindenütt eléri vagy meghaladja a szabadföldi vízkapacitás mértékét. Hajdú Bihar középső vidékein 40-50 milliméter között volt a heti szumma.

Majdnem kánikula

Az átlagosnak megfelelő napfénytartam mellett a léghőmérséklet is a sokéves átlaghoz igazodott az időszak során. Jobbára 12-15 fok között ingadozott a hőmérséklet napi minimuma, a csúcshőmérséklet pedig 22-27 fok körül alakult. Egy-egy kevésbé felhős, csapadékmentes területen a 30 fokot is megközelítette a hőmérő higanyszála, de kánikulai forróság nem alakult ki. A fülledtség már jobban terhelte az emberi és állati szervezetet, valamint a növények gombás, baktériumos fertőzéseinek is optimális feltételeket teremtett. Különösen a jégesők sújtotta kultúrák kitettsége nőtt meg ezen kórokozók tekintetében, de másutt is fokozódott ezek kártétele. A sok csapadék és a meleg idő a gyomok csírázását, növekedését is segítette, de emellett számos állati kártevő, így a levéltetvek gradációját is gyorsította.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –

Címkék: , ,