Az építőiparban még tart a csődhullám

Az idei első negyedévben az építőiparban 15 százalékkal több céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, mint egy évvel korábban – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Az ágazatban az új cégek harmada olyan személyekhez köthető, akik már legalább egy céget hagytak tartozásokkal együtt bedőlni.

Nem enyhül a csődhullám az építőiparban. Az Opten adatai szerint januártól márciusig 15,2 százalékkal több esetben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, miközben az építőiparon kívül már megállt a növekedési hullám. Az első három hónapban 939 építőipari vállalkozás dőlt be, míg az egy évvel korábbi hasonló időszakban 815 cég jutott hasonló helyzetbe.

A negyedéven belül hónapról hónapra romlott a helyzet, mind több céget számoltak fel. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint a gyorsuló növekedés arra utal, hogy az ágazat konszolidációjára várni kell, sőt még a lecsúszás üteme sem állt meg, pedig a megrendelésállomány az első két hónapban körülbelül 30 százalékkal nőtt.

A végelszámolási adatok azt mutatják, hogy egy év alatt csökkent a cégbezárások száma az ágazatban. Idén az első három hónapban a tavalyinál mindössze 33-mal több, összesen 511 cégnél döntöttek a tulajdonosok cégük végelszámolása mellett. Ez 6,9 százalékos növekedés, ami megfelel az összes többi cég között mért átlagnak. Ám az építőipar esetében ez nem az ágazat stabilizációjáról árulkodik, sokkal inkább arról, hogy a cégmegszüntetés tiszta módja helyett megint mind többen választják az adósságokat hátrahagyó megoldást, azaz a felszámolást.

Az “adósságszédelgők” jelenlétéről árulkodnak az új cégek adatai is. Az építőiparban annyi új céget jegyeztek be, mint tavaly, miközben a nemzetgazdaság egészében 11,7 százalékos volt a visszaesés. Az Opten megvizsgálta a tavalyi új alapításokat, és arra jutott, hogy ebben az ágazatban az új társaságok 33 százaléka olyan személyekhez köthető, akik legalább egy céget már felszámolásba vezettek, kifizetetlen számlákat hagyva maguk után – közölte Csorbai Hajnalka. Az Opten igazgatója szerint ezért nem könnyíteni, hanem nehezíteni, drágítani kellene a cégalapítást, a tulajdonosok közül pedig ki kellene szűrni azokat, akik az egész gazdaság alapjait veszélyeztetik.

– Független Hírügynökség –