Az ENSZ is elítélte Szaddám kivégzését

Kedden egyre többen ítélték el a módszert, ahogy az iraki hatóságok kivégezték Szaddám Huszein két vezetőtársát, akiket még hétfőn el is temettek a volt diktátor sírhelye mellett.

Az ENSZ, több európai ország és az Egyesült Államok is kritizálta az ítélet végrehajtását.

Az új ENSZ-főtitkár, Ban Ki-Mun sajnálkozását fejezte ki, hogy annak ellenére végrehajtották az ítéletet Huszein két társán, hogy megkímélésüket kérte az iraki hatóságoktól, közölte a világszervezet szóvivője. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa élesen kritizálta a kivégzést, hozzátéve, hogy ezzel csak megnehezítik több, hasonlóan szörnyű tett felderítését, és az igazságtételt.

A brit külügyminisztérium és Tony Blair kormányfő hivatalának szóvivője hasonlóan kommentálta a kivégzést: megerősítették, hogy országuk ellenzi a halálbüntetést, de véleményük szerint az ítélet végrehajtásával igazságot tettek. Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter csalódottságát fejezte ki, hogy nem adták meg a megfelelő tiszteletet a halálra ítélteknek, miközben jelezte: Irak önálló ország, és úgy szolgáltat igazságot, ahogy jónak látja.

Az iraki hatóságok megvédték a kivégzés módját, annak ellenére, hogy akasztás közben leszakadt Huszein fétestvérének a feje. A kivégzésről készült videofelvételt bemutatták pár kiválasztott újságírónak, hogy bizonyítsák: tisztelettel bántak a rabokkal, és nem érték őket olyan inzultusok, mint az egykori iraki diktátort. A lefejezést véletlen balesetként jellemezték, ami ritka ugyan, de előfordul, ha rosszul mérik fel a kötél hosszát.

A videofelvételt nem hozzák nyilvánosságra.

Avad Ahmed al-Bandar al-Szadun az iraki forradalmi bíróság főbírája, és Szaddám hivatalának vezetőhelyettese volt. A 60 éves Bandar volt a második világháború utáni nürnbergi perben elítélt náci bírák óta az első bíró, akit azzal vádoltak, hogy politikai gyilkosságokat hajtott végre.

Barzan Ibrahim Hasszán al-Tikriti 55 éves volt, Szaddám féltestvére, és egyik legközelebbi bizalmasa,és ő vezette az iraki titkosszolgálatokat. Még kamaszként részt vett abban a puccsban, amely a hatalom csúcsára emelte Szaddámot.