Az Emmi felbontotta támogatási szerződését az ESZOSZ-szel

ESZOSZ-károsultak demonstrációja Debrecenben
ESZOSZ-károsultak demonstrációja Debrecenben - © Fotó: Derencsényi István
Budapest, 2015. szeptember 22., kedd (MTI) – Több szabálytalanságot talált, ezért felbontotta támogatási szerződését az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezettel (ESZOSZ) – közölte a tárca kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a szövetkezetnél tett ellenőrzés során 2033 ember munkaszerződését vizsgálták, és az ellenőrök megállapították, hogy az ESZOSZ rendszeresen nem tett eleget törvényi kötelezettségének, a munkabérek kifizetése késedelemmel vagy egyáltalán nem történt meg.

Megállapították továbbá, hogy a kedvezményezett olyan projektelemeket finanszírozott a részére kiutalt több mint 733 millió forint előlegből, amelyeket önerőből kellett volna fedeznie.

Ezek alapján a minisztérium írásban közölte a szövetkezettel – a szerződésben foglaltaknak megfelelően – a szerződés elállással való felbontásának szándékát.

Az Emmi még 2014 végén írt alá támogatási szerződést a szociális szövetkezettel a Komplex Térségfejlesztési Környezettudatos Munkáltatói Program a hátrányos helyzetű, alulképzett munkaerő tömeges foglalkoztatása érdekében című projekt megvalósítására, amelynek keretében az ESZOSZ 2840 emberrel kötött munkaszerződést.

A szövetkezet által foglalkoztatott munkavállalók helyzetének rendezése érdekében a minisztérium egyeztetést kezdeményezett a Miniszterelnökség, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium illetékes képviselőivel, az érintettek közfoglalkoztatásának és egyéb foglalkoztatási lehetőségeinek megoldására – olvasható az Emmi közleményében.

– MTI –

Címkék: ,