Az emlékezés erejével tár fel

Akt.:
Az emlékezés erejével tár fel
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Lehetőségeinkhez mérten mindent meg kell tennünk a haza boldogulásáért.

Az Országos Bírósági Hivatal kiemelten fontosnak tekinti a bíróságok történelmi emlékeinek feltárását, megőrzését, a bíróságok történetének kutatását, az igazságszolgáltatás társadalomban betöltött szerepének a megismertetését. E célkitűzést szolgálja az országos bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia-körút megszervezése, melynek harmadik állomása Debrecen. Dr. Balla Lajos elnök a Debreceni Ítélőtáblán – a konferencia csütörtöki nyitányán – köszöntőjében emlékezésre kért, hiszen történelmi háttér, gyökerek, jeles időszakok nélkül nem lenne bírósági szervezet – mondta.

Felkészültség, tisztesség

A haza minden előtt. Kölcsey Ferenc e „négy szócskájával” nyitotta köszöntőjét dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, s mint mondta, az intelem azóta számos nemzedéknek adott szilárd erkölcsi útmutatást. A reformkor nagyjai megtanították, hogy a hazaszeretet nem egy alkalmi ruha, amit a nemzeti ünnepeken előveszünk, hanem olyan érzés, amit a mindennapokban is gyakorolnunk kell, s személyesen kell átélnünk – folytatta.

1-12Fotó: Derencsényi István

A pálya kötelez

– Mi, akik a bírói pályát választottuk élethivatásul, kinevezésünk alkalmával hűséget fogadtunk a magyar hazának, s arra is felesküdtünk, hogy tisztségünket a magyar haza javára gyakoroljuk. A bíráknak éppen ezért minden egyes ügyben, mely eléjük kerül, szem előtt kell tartaniuk az egyes emberek jogait, szabadságát, de emellett a közösség érdekét is. Ezáltal tudjuk megszilárdítani a nemzeti összetartozást, egyúttal erősíteni a bíróságok, az igazságszolgáltatás társadalmi bizalmát – fogalmazott az elnök a bírósági hagyományokat feltárni hivatott konferencián csütörtökön az Ítélőtáblán.

BB