Helyi közélet

2008.04.24. 05:53

Óravázlat és a pontos tanítás

<p>Debrecen - Az Apáczai Kiadó "Ki lesz az év legjobb tanítója?" versenyén magyar tantárgyból Szilágyi Margit, a tiszacsegei Fekete István Általános iskola tanára országos első helyezést ért el.</p>

A verseny díjkiosztója a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán volt.
- Éppen húsz éve szereztem diplomát a debreceni Tanítóképző Főiskolán, így különösen jó érzés volt, hogy ennyi év elteltével ugyanott kaptam meg a díjat – mondja Szilágyi Margit.
A tősgyökeres tiszacsegei tanítónő természetesen lakóhelyén végezte az általános iskolát, majd Polgáron járt gimnáziumba.

 A munkahelyén évente megrendezett Apáczai Napok mindegyikén tartott bemutató órákat, és nem csupán magyarból, de környezetismeretből is számot adhatott tudásáról.
- Az órákon a tanulásmódszertant is alkalmaztam, azaz módszertani elemeket is jócskán belevittem a tanításba, s mivel ez újdonságnak számított, úgy érzem, ez is nagyban közrejátszott abban, hogy most első díjat nyertem.
A három fordulóból álló verseny első részére még ősszel sor került, amikor is óravázlatot kellett beküldeni, s aki ezen a fordulón túljutott, az osztályában letanított óráról készült felvételt küldte el a versenyre.

Az ítészek ott már nem csak azt nézték, milyen óravázlatot állítanak össze, hanem azt is figyelték, hogyan mozognak az osztályban, s hogyan tanítanak.

Aki pedig ezen a fordulón is túljutott, azok közül kiválasztották az 5 legmagasabb százalékot elért pedagógust. Szilágyi Margit 98 százalékot teljesített!

- A szekszárdi döntőn az öt legjobb magyar tanár vett részt – mondja Margit. - Ott egy teljesen idegen osztályban tanítottunk: este hatkor húztuk ki a tanítandó osztály nevét, valamint a tananyagot, s egész éjszaka írtuk az óravázlatot, amelynek alapján másnap reggel tanítottunk.

A zsűri tagjai is részt vettek az órán, ahol szintén a százalékok döntöttek. Ahhoz, hogy valaki első legyen, 90 százalék fölött kellett teljesíteni. Megmondom őszintén, a mai napig sem tudom, hány százalékot értem el, mivel végig titokban tartották az eredményt.
Szilágyi Margit nem csupán magyarból lett első. Tiszacsegén köztudott, hogy az iskolai elsősegély nyújtó tanfolyamokat végzett tanulók versenyében az ő általa felkészített csoportok sorra nyerik az első díjakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában