Az emberek két százalékát érinti a borderline személyiségzavar

Az emberek két százalékát érinti a borderline személyiségzavar
© Illusztráció: Getty Images
Budapest – A népesség mintegy két százalékát érinti a borderline személyiségzavar – mondta Keresztes Zoltán pszichiáter az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.

A pszichiáter elmondta, hogy a személyiségzavar “szélsőséges szeszélyességet” okoz a betegeknél, ami gyakori hangulatingadozásokkal, alacsony feszültségtűréssel jár.

“Ők azok az emberek, akik nagyon hirtelen fölpattannak helyzetekből és jól becsapva maguk mögött az ajtót, kilépnek onnan (…), nem gondolva a következményekre, és nagyon nehezen kezelik a feszültségeiket” – tette hozzá.

Az ebben a betegségben szenvedők – a szakember szavai szerint – nehezen definiálják önmagukat és helyüket a világban.

A kialakulásban ugyan számít a genetikai háttér, de nem csak az, hiszen a korai személyiségfejlődésben szerepet játszó tényezők akár nagyobb súllyal eshetnek latba. A betegség szempontjából ezért hangsúlyos a gyermek első négy-öt éve, és ezen belül is az, hogy az anya mennyire tud megfelelni a különböző igényeknek.

Hozzátette, hogy az anyának ebben az időszakban érzelmileg elérhetőnek és végig érdeklődőnek kell lennie.

Keresztes Zoltán szerint a betegség gyógyítható, de csak nehezen, ugyanakkor a páciensek 10-12 százalékánál spontán gyógyulás is megfigyelhető.

– MTI –