Az ember nem csak anyagilag lehet szegény

Az ember nem csak anyagilag lehet szegény
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Megkérdeztük a debrecenieket, szerintük ki tekinthető manapság szegénynek. Nézzük, mit válaszoltak.

– A szegénység mindenkinek mást jelent. Ha anyagi szegénységről beszélünk, véleményem szerint az mondható szegénynek, aki nem tudja ellátni az olyan alapvető szükségleteket, mint napi étkezés, szállás, tisztálkodás. Sajnos ma Magyarországon nagyon sok mélyszegénységben élő emberrel találkozhatunk – mondta Nyeste Erika.


Nyeste Erika

Nyeste Erika


Szerintem az számít szegénynek, aki nem tudja ellátni önmagát az alapvető élelmiszerekkel sem – hallhattuk Papp Csabától.


Papp Csaba

Papp Csaba


– Akinek nélkülöznie kell az alapvető élelmiszereket, a tetőt a feje felől, a ruhát és a tisztálkodási lehetőségeket, az szegény – válaszolta Gergely Angéla.


Gergely Ang├ęla

Gergely Angéla


Csorvási Vivien szerint ma az számít szegénynek, aki nem jut hozzá az alapvető élelmiszerekhez, akinek nincs otthona, nem tud tisztálkodni és ruházkodni.


Csorvási Vivien

Csorvási Vivien


– Azt mondanám szegénynek, aki nem tudja fizetni a számláit, nem tud mindennap tisztálkodni, nincs pénze az alapvető élelmiszerek megvásárlására, nem tudja eltartani sem a családját, sem önmagát – felelte Pátai Klaudia Rebeka.


Pátai Klaudia Rebeka

Pátai Klaudia Rebeka


– Az ember nem csak anyagilag lehet szegény, szegény az is, aki nem boldog – reagált Bosnyák Krisztián.


Bosnyák Kriszitán

Bosnyák Krisztián


HBN|Fotók: Molnár Péter


Nem kéne a nyomort konzerválni

Aki úgy gondolja, hogy Magyarországon a mélyszegénység pusztán pénzosztogatással felszámolható lenne, az tévúton jár – állítja L. Ritók Nóra, a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásával és tehetséggondozásával foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány vezetője. Szerinte nem elég a krízishelyzetek kezelése, az alapvető élelmiszerekkel, gyógyszerekkel történő ellátás és a lakhatási körülmények javítása. A Napló által megkérdezett pedagógus és a milliárdos vállalkozó szerint sem lehet azonban pusztán pénz kérdése a mélyszegénység felszámolása.