Az elveszett kincsek nyomában

Kincskeresők a kanadai szigeten
Kincskeresők a kanadai szigeten - © Fotó: HISTORY
Január 15-én debütált a History egyik legsikeresebb műsora, az Oak Island átka hatodik évadja. A premier alkalmából csokorba gyűjtöttük a világtörténelem leghíresebb elveszett kincseit, melyekből hármat is feldolgoz az idén a csatorna: az Oak Island-i rejtély után hamarosan Custer és Jamasita tábornok kincseiből is új sorozat lesz látható majd.

A History sorozatának otthont adó kis kanadai sziget azóta a kincskeresők Mekkája, hogy az 1800-as évek elején az első telepes furcsa mélyedést talált. Bár lehet, hogy természetes víznyelőről van szó, változatos elméletek születtek arról, hogy milyen kincseket rejthet az Oak Island-i „pénzakna”. Vannak, akik szerint a híres kalóz, Feketeszakáll rejtette itt el zsákmányát, mások a templomosok és a rózsakeresztesek kincsére gyanakodnak. Az is lehet, hogy Mária Antónia ékszereit ásták el itt, és 2017-ben a csatorna műsorának szereplői találtak is egy ötszáz éves brosst. Érdekesség: a korábbi amerikai elnök, Franklin D. Roosevelt is az Oak Island-i rejtély megszállottja volt.

Custer tábornok elveszett kincse

Az 1876-os Little Bighorn-i csatában a területüket védő csejen, lakota és arapaho törzsek megsemmisítő vereséget mértek George Armstrong Custer vezérőrnagy lovasságára. Vezetőjük, Ülő Bika megálmodta a diadalt, de azt is, hogy nem szabad kifosztaniuk a legyőzött katonák holttesteit, mert ez szerencsétlenséget hoz. Ám mégis kifosztották, mivel Custerék több hónapnyi zsoldot tartottak maguknál. Az amerikai hadsereg bosszúhadjárata a következő hónapokban felmorzsolta az indián erőket, és Ülő Bika Kanadába menekült. A valószínűleg elásott zsákmány azonban nem lett meg. Talán most előkerül?

Jamasita aranya

1992-ben a Fülöp-szigetek diktátorának felesége, Imelda Marcos azt állította, hogy férje vagyonának tekintélyes része Jamasita aranyából származott. Jamasita Tomojuki egy japán tábornok volt, aki 1943-ban állítólag a Fülöp-szigeteken rejtette el a megszállt ázsiai területeken szerte összerabolt japán vagyont. Vannak, akik szerint a császári család tagjainak részvételével, szervezetten zajlott a zsákmányolás, másik szerint az egész csupán legenda.

Az elveszett frigy­láda

Az Ószövetség szerint Mózes egy díszes, aranyozott faládában helyezte el a Tízparancsolat kőtábláit. A negyvenéves sivatagi vándorlás után Izrael népe Salamon templomában helyezte el a ládát, ám amikor Kr. e. 607-ben a babiloni seregek lerombolták a templomot, nyoma veszett. Azóta elméletek százai születtek a frigyláda sorsáról – de mint tudjuk, csak Indiana Jones „találta meg”… Az etióp ortodox egyház állítja, hogy a birtokában van a kincs, vannak, akik szerint a templomosok a chartres-i katedrálisba vitték, mások úgy vélik, a szabadkőművesek előbb Franciaországba, majd Amerikába szállították.


A sorozat folytatódik

Január 26., szombat 17:05 óra