Fotókkal

2020.06.25. 12:57

Szolgálati lakást és megújult utakat adtak át Konyáron – fotókkal

A település eséllyel pályázhat a jövőben más fejlesztésekre is.

Fotó: Kovács Péter

Két felújított külterületi úttal és egy szolgálati lakással gazdagodott csütörtökön Konyár. Avató beszédében Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a kormány célja a vidéki emberek támogatása. Konyáron is jelentős beruházások valósultak meg az elmúlt időszakban. A Derecskére vezető út közel egymilliárd, a szennyvíz-elvezető hálózat mintegy 2 milliárd forintba került, míg a mostani két projekt bekerülési köptsége megközelíti a 120 millió forintot.

Gyalázatos út vitt eddig a tanyáig

Külterületi utakat és egy szolgálati lakás átadóján voltunk a bihari faluban.

Hosszúnak tűnt az út a Gáborjáni utcán, amíg elértük a falu végét. Felmart aszfalt, kátyúk, felhordott sár, látszik, nemrégiben közművet építettek itt. A végén, a falu határától azonban már sima, új út vezet a szomszédos település felé. Ez az egyik út, amelynek átadására gyűltek össze a helybeliek, és persze a falu, a térség, a megye vezetői.

Folytatni kellene

Vig Szilárd polgármester köszöntőjéből kiderült, hogy egyaránt fontos a külterületi és belterületi utak építése, javítása, főleg most, amikor már végéhez közeledik a szennyvízhálózat kiépítése. Most külterületi utak ünnepélyes átadására gyűltünk össze. Hencida felé három méter széles, a szélén egy-egy méter kavicsos szegéllyel, 1385 méter hosszú zúzott kavicsos út készült el. A másik Gáborján irányába vezet, 1440 méter hosszú és hasonló szélességű, mint a másik, csakhogy ennek az első 670 méteres szakasza aszfaltborítást is kapott. A csapadékvíz levezetést is megoldották, továbbá 500 méterenként a két jármű egymás melletti elhaladását segítő leállókat is kiépítették. Kívánatos volna, ha továbbépülne majd Gáborján irányába, mert akkor Berettyóújfalu rövidebb úton lenne elérhető.

Vitányi István országgyűlési képviselő elmondta, hogy a korábbi lassúbb fejlődés után az elmúlt években gyorsabb fejlődésnek indult Konyár.

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy egy beruházást a használathoz kell méretezni. Azaz – és itt utalt a polgármesterre néhány falubelije részéről nehezedő nyomásra – ezt az utat felesleges lett volna 2x1 forgalmi sávosra építeni. Beszélt a 2021-2027-es fejlesztési ciklusra is, amikor a szennyvízelevezető csatornára történő rákötések iránti igény növelésére célszerűnek látja a kistelepüléseken egy vizesblokk építési program elindítását.

– Mindenképpen jó lesz ez a kövesút, mert gyalázatos út volt ki a tanyáig. Személykocsival sáros időben ki sem lehetett jutni, de így már útnak lehet indulni – foglalta össze az elkészült utak jelentőségét Komlósi Péter.

Csábító lehet a lakás

A szolgálati lakás átadásán Vig Szilárd elmondta, hogy 2016-ban vette meg az ingatlant az önkormányzat. A telken közfoglalkoztatottak zöldségféléket termelnek, az épületet pedig egy pályázat segítségével kívül-belül felújítottak. Ez szeptembertől szolgálati lakás lesz, oda pedagógust várnak.

– Jó lesz ez, mert messziről jönnek az iskolánkba tanítani. Fiatal házaspár idejöhet, itt telepedhet, új színt hoz a falu életébe, tanárhiány van nálunk – beszélt a szolgálati lakás jelentőségéről Rézműves Matild, Nagy Lászlóné.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában