Az első vuvuzelát egy múlt századi próféta fújta imáihoz

Az első vuvuzelát egy múlt századi próféta fújta imáihoz
Alkut kötött a dél-afrikai Názáreti Baptista Egyház a vuvuzelának nevezett szurkolói trombiták sorozatgyártóival – jelentette be kedden az egyház szóvivője.

Elmondása szerint a hangszert előállító vállalat elismerte, hogy a kürtöt először 1910-ben, az egyházuk prófétája használta híveivel együtt az imáknál. Az első vuvuzelát egyébként még antilopszarvból készítették.

“Immáron mi vagyunk a vuvuzelák hivatalos gyártói, és a jövőben együtt dolgozunk a céggel, amely eddig a vuvuzelákat készítette” – mondta Enoch Mthembu, a dél-afrikai Názáreti Baptista Egyház szóvivője.

Antilopok szarvából és a nádcukor szárából készítették

A hangszert állítólag a vallási szervezet alapítója, a sokak által prófétának tekintett Isaiah Shembe találta ki az 1900-as évek elején. Később, az 1980-as évekre már egy Durban városbéli futballklub, az AmaZulu szurkolói is használták a stadionokban a kürtöt, amelyet akkoriban még antilopok szarvából és a nádcukor szárából készítettek.

A mai, műanyagból készült vuvuzelák előállítója, a Masincedane Sportszergyár 2001-ben kezdte a trombiták sorozatgyártását. A cég szerint később részletezik a Názáreti Baptista Egyházzal kötött megállapodásukat. A dél-afrikai egyháznak – saját adatai szerint – körülbelül 4 millió követője van. Állításuk szerint a kereszténység hagyományait és a zuluk törzsi tradícióit ötvözik hitvilágukban.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , , , ,