Az első hőlégballon által elkészített replika a Nagytemplom előtt

Az első hőlégballon által elkészített replika a Nagytemplom előtt
Ma délután 3 órától egy lengyel hagyományőrző társaság a debreceni Nagytemplom előtt mutatja be az első hőlégballon által elkészített replikát, mellyel a Montgolfier testvérek repültek 1783-ban. A hőlégballonozás úttörőiről az alábbiakban olvashatnak részleteket:

Az 1700-as évek közepén a franciaországi Annonay-ban működő papírgyáros család két sarja, a később csak Montgolfier-fivérekként ismert Josef és Etienne kísérletezni kezdtek, és először vízgőzzel próbálták magasba emeltetni hőlégballonjukat, de a kihűlő vízgőz kicsapódott és átnedvesítette a papírból készült ballont.

Először üresen engedték fel léggömbjüket a magasba, később állatokat (egy juhot, egy kakast és egy kacsát) helyeztek a kosárba. Végül eldöntötték, hogy elvégzik az első emberes repülést. XIV. Lajos király rabokat akart a próbarepülésre felhasználni, de egy fiatal orvos, Pilâtre de Rozier (ő lett később az első ember, aki légibalesetben meghalt) és Francois d’Arlandes márki vállalta, hogy beszállnak a légballon gondolájába.

Így, az első, embert is szállító hőlégballonos repülést ők hajtották végre 1783. október 19-én Párizs mellett. A hivatalos, több száz meghívott előtt végrehajtott repülésre 1783. november 21-én került sor. A repülés 25 percig tartott, ezalatt kb. 7,5 km-t sikerült megtenni.

Mikor szállnak fel a ballonok Debrecenben?