Az első AIDS-munkaügyi per Kínában

Megkezdődött Kínában az ország történetének első olyan bírósági tárgyalása, amelyben egy AIDS miatt állítólag diszkriminált férfi a felperes.

A Kína keleti részén lévő Anqing város oktatási hatóságát perli, mert szerinte a kór miatt nem kapta meg a megpályázott állást.

A férfi azt állítja, hogy tanári állásra pályázott, de hiába lett jó az írásbeli teszt és az interjú, azonnal elküldték, amint az orvosi jelentésből kiderült, hogy több betegsége van, például szifilisz, hepatitisz C és még HIV-fertőzött is. A férfi ügyvédje azt mondta, hogy derűlátók, és a bíróság ügyfele javára fog ítélni. “Ha mégis veszítünk, akkor sérülni fog a foglalkozatási törvény, amely szerint tilos megsérteni a munkavállaló jogait, mert valamilyen betegség hordozója.”- közölte az ügyvéd.

Kínában csaknem 750 ezer HIV-fertőzött ember van

A kínai állami média szerint a felperes semmi mást nem akar, csak hogy kapja meg az állást. Szerinte a városi oktatási hatóság emberei “a diákok és a közvélemény érdekeivel indokolták, hogy megtagadták tőle az állást”. Hivatalos adatok szerint Kínában csaknem 750 ezer HIV-fertőzött ember van.

– Független Hírügynökség –