Az élővíz veszélyes, főleg, ha még szabályt is sértünk!

Élvezzük a vizet, de okosan!
Élvezzük a vizet, de okosan! - © Illusztráció: ÉKN-archív
Hajdú-Bihar – Hajdú-Biharban idén már ketten fulladtak vízbe, a megyében a nyílt vizek közül egyedül a Látóképi Tófürdőben (Macsi-Balcsi) engedélyezett a fürdés, ennek ellenére több tiltott helyen – Keleti-főcsatorna, Hortobágy, Berettyó, Körös – is vízbe merészkednek a strandolók.

A Tiszának sincsenek a megyében kijelölt fürdőhelyei, továbbá a bánya- és horgásztavakban és egyéb víztározókban sem szabad fürdőzni – mondta el Rácz Máté, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A tragédiák legtöbbször a szabályok áthágása és emberi felelőtlenség miatt történnek, kellő odafigyeléssel és óvatossággal azonban elejét vehetjük a bajoknak.

– Az élővizek mindig magukban hordozzák a vízi balesetek veszélyét, itt pedig nem feltétlenül a vízbe fulladást kell először megemlíteni. Az állóvizek általában bányatevékenységet követően alakultak ki, és a kavicsos, sziklás part könnyen okozhat vágási sérüléseket, amik fertőzésekkel is járhatnak – figyelmeztet a szakember.

– Az állóvizek partja jellemzően kavicsos, sziklás, ezek könnyen okozhatnak vágási sérüléseket, amik fertőzésekkel is járhatnak. A folyóvizek esetén a magas sodrás, az örvények, az uszadékfák, a kiépítetlen partok és a hordalék jelenthet veszélyt. Mindig szem előtt kell tartani, hogy az élővíz ismeretlen, még a kiépített strandoknál is – mondta el dr. Késmárky András, a Debreceni Különleges Orvos- és Mentőcsoport (DEKOM) vezetője, amikor a balesetek megelőzéséről és a lehetséges veszélyekről kérdeztük.

– A kiépített fürdőhelyeken kötelező az ellenőrzés, így ezek biztonságosabbak. Az úszómesterek, vízimentők baj esetén pontosan tudják alkalmazni a mentési folyamat szakszerű lebonyolítását.

Sokan felkészületlenül mennek be a vízbe, ha hirtelen elmerülnek megijednek, és ref­lexből kapálózni kezdenek, ami fulladáshoz vezethet. Felhevült testtel egyébként is veszélyes a vízbe ugrás, azonban az egyes vízrétegek között is van hőmérsékleti különbség. Ilyenkor több ref­lexmechanizmus indulhat be: leállhat a légzés, szívritmuszavarok léphetnek fel, a tüdőbe kerülő víz köhögési rohamot válthat ki, ami oxigénhiányos állapothoz és ájuláshoz vezethet – mondta a szakember.

Tartsuk szem előtt!

Érdemes megtanulni az önmentés technikáit, azonban ennek elsajátításához speciális és szakszerű tanfolyamot kell elvégezni.

Az önmentés alapja az úszás biztos tudása, megtanulásához szakképzett úszóoktató segítségét kell kérni. Azok, akik bizonytalanabbak, inkább kerüljék el a nyílt vizeket a balesetek megelőzése érdekében. A kevésbé jól úszóknál pedig mindig legyen mentőöv vagy –mellény.

Csak és kizárólag kijelölt fürdőhelyen szabad a fürdőzés. Vigyázzunk az alkoholfogyasztással is, ezt követően ugyanis tilos a fürdőzés, továbbá jóllakottan, tele gyomorral sem ajánlatos a vízbe menni. A gyengén úszók biztonságuk érdekében csak sekély vízben fürödjenek. Amennyiben valamilyen használati tárgy elsodródik a vízben, lehetőleg ne ússzanak utána, hiszen ezzel az életüket kockáztatják!

A vízi járművek használata is fokozott figyelmet igényel, csak a megfelelő szabályok betartásával és képesítések mellett lehet ezeket használni. A kisebb hajókat, csónakokat, kenukat tizennégy év feletti, evezésben gyakorlott és a hajózási szabályokat ismerő személy használhatja. Szinte minden baleset az emberi felelőtlenség miatt történik.

Első a biztonság

Mentéskor mindig az első és legfontosabb szabály az, hogy a mentő személye biztonságban legyen – hangsúlyozta a DEKOM vezetője. – Baj esetén először mindig hívjunk segítséget és csak utána gondoljuk át, hogy mi tudunk-e tenni valamit a bajbajutott kimentésében. Minél körültekintőbben járjunk el, saját életünket sohase kockáztassuk! Aki nem százszázalékosan biztos a technikai és fizikális felkészültségében, semmiképp se induljon az illető megmentésére. A bajba jutott ember önkéntelenül is veszélybe sodorhatja a mentő személy életét! Míg a szakszerű segítség megérkezik, megpróbálhatjuk például kötéllel vagy bottal segíteni a fuldoklót, miközben a stresszoldásról sem feledkezünk meg, fontos a folyamatos szemkontaktus és nyugtatás.

Amennyiben dönthetünk, az élővizes fürdőzést mindig ellenőrzött területen válasszuk és tartsuk be a szabályokat – kerüljük a bizonyítási vágyat, ne menjünk túl a bójákon –, hiszen az élővíz mindig hordoz magában olyan veszélyeket, ami akár végzetes kimenetelű is lehet, egy rossz ugrás akár bénuláshoz is vezethet – hívta fel a figyelmet Késmárky András.

HBN–Vass Kata


Betegek és gyerekek

A legveszélyeztetettebb korosztály a kisgyerekek csoportja, őket fokozottan figyelni kell. Nekik még nincs kellő rutinjuk, ezért sokkal hamarabb alakulhat ki náluk pánikhelyzet. Éppen ezért soha ne hagyjuk őket őrizetlenül, gondoskodjunk arról, hogy megigyák a napi szükséges folyadékmennyiséget, és ha még gyakorlatlanok az úszásban, mindenképpen biztosítsunk a számukra valamilyen segédeszközt – például mentőmellényt –, amely segítségével fennmaradhatnak a vízen. Fokozott veszélyben vannak a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, hiszen a hőmérséklet-különbség náluk hamarabb bajt okozhat, könnyebben kaphatnak szívinfarktust vagy léphet fel szívritmuszavar. Továbbá a vízpartokon mindig nagyon magas a kiszáradás és a napszúrás esélye.
hirdetés