Az előny és a csapat is elfogyott

C:Documents and SettingsbodnartAsztalkosar.jpg
C:Documents and SettingsbodnartAsztalkosar.jpg
Hiába küzdött hősiesen a Marso-Vagép Nyíregyháza KK, a Szolnok ellen megszakadt a nagy sorozata, pedig húsz pont is volt az előny a harmadik negyedben.

Ha szombaton van ez a meccs, minden bizonnyal megtelik a bujtosi csarnok. Így, hétfőn este sem kellett szégyenkezni a nézőszám miatt: a Marso-Vagép NYKK nagyszerű sorozata és a szintén remeklő Szolnok látogatása kicsalt másfél ezer embert a létesítménye.

A kezdés előtt jókedvűen beszélgetett egymással Sitku Ernő és Báder Márton. A két válogatott center egykor csapattársai voltak és mindmáig komái egymásnak. Gondoltuk, a hétfői derbi róluk fog szólni, de kezdetben nem így volt. A szolnokiak a hatodik percben szerezték első mezőnykosarukat, addig Barro dobott be hatból négy büntetőt. Hazai oldalon viszont már ekkor megkezdődött a remeklés, annak ellenére is, hogy Wiley egy negyeden belül kétszer is megsérült, előbb a kezén, majd a bokáján. Utóbbi után már nem térhetett vissza, így Doyne mellett a nyíregyháziak egy másik amerikaija is csak kívülről figyelhette a fejleményeket.

És láthatta azt, hogy a társak szenzációsak. A helyettesek, azaz Szarvas és Lekli transzban kosaraztak, és szinte nem tudtak hibázni, a hazai előny pedig csak hízott. Másfél negyednyi játék után azt állapíthattuk meg, hogy több a hazai kispadpont, mint amennyit a kezdő szorgoskodott össze, a nagyszünetben tizenhat pont volt az előny.

Éppen annyi, mint a szerdai kupameccsen,a Sopron ellen három negyedet követően. Ez előjelnek nem volt jó, de az igen, hogy Sitku Ernő büntetőit követően már hússzal tartott előrébb az NYKK. Ekkor viszont valami nagyon megszakadt. A hazaiak elbizonytalanodtak támadásban, a Szolnok palánk alatti fölénye nyomasztóvá vált, szinte minden támadásnál kétszer-háromszor szedték vissza a labdát a pontatlan dobásokat követően.

Kétszer is 8–0-ás szakaszt repesztett az Olaj, a kettő között Sitku Ernő vágott egy triplát. Kelley hármasával 11–0-ra nőtt a vendégek nagy sorozata – először vezetett a vendégcsapat. Henderson kihagyott két büntetőt, de Sitku a vonalról visszavette a vezetést. Tíz másodperccel a vége előtt Barro gyötörte be a labdát, az utolsó esélynél a bírók nem látták úgy, hogy a meginduló Gennie-vel szemben szabálytalankodtak volna.

A két nagy sorozat közül, tehát a nyíregyházi szakadt meg. A toldozott-foldozott csapat azonban hősiesen küzdött, de a végére teljesen elfogyott.

Marso-Vagép Nyíregyháza KK–Szolnoki Olaj KK 71–72 (24–14, 26–20, 14–17, 7–21)

Bujtosi csarnok, 1500 néző, v.: Hartyáni, Király, Szilas.

NYKK: Gennie 15/3, Siska, Henderson 13, Sitku 11/3, Wiley 4. Csere: Lekli 13, Szarvas 13/9, Nagy K., Mohácsi 2. Edző: Ferenczi Tamás.

Szolnok:Kelley 5/3, Fodor M. 9/3, Rice 18/6, Báder 8, Barro 23.Csere:Alekszics 1, Grebenár 2, Szabó P. 3/3, Váradi K. 3/3.Edző: Pór Péter.

Az eredmény alakulása,4. perc: 7–3, 5.: 11–4, 6.: 14–9, 8.: 14–13, 9.: 19–14, 13.: 30–18, 15.: 37–23, 17.: 41–25, 19.: 45–32, 23.: 56–36, 27.: 56–44, 29.: 61–46, 31.: 64–56, 34.: 67–56, 38.: 67–68.

Mesterszemmel

Ferenczi Tamás: – Az első félidőben szenzációsan játszottunk, a nagyszünetet követően a szívünket tettük ki a pályára. A végjátékban nem volt szerencsénk.

Pór Péter: – Doyne távollétéből és Wiley kieséből sem tudtuk tőkét kovácsolni, az elején szenzációs volt a Nyíregyháza. A harmadik negyedtől kezdve beestek a fontos dobásaink és lepattanózásban is feljavultunk.

– Bodnár Tibor –