Az előjegyzés az új helyen is megmarad

Tágas, korszerű betegirányító, -behívó rendszerrel működő vérvételi hely kialakítása zajlik a Bethlen utcai rendelőben. Május 3-ra tervezik az átadását, s az ígéret szerint utána rövidül az előjegyzési dátum.

Jelenleg zsúfolt körülmények között, ideiglenes helyen, részben a váróteremből elkerített területen dolgoznak. Ottjártunkkor, április 21-én délelőtt – valamivel fél tíz után – 31 ember várakozott. Pár perc múlva nyílt az ajtó, s kedves, fiatal hölgy tartott névsorolvasást.

Tizennégy ember került ajtón belül. A szellősebbé vált térben többeket is megkérdeztem, van-e előjegyzésük, s ha igen, mikor kapták. Egy idős hölgy azt felelte, két hete jelentkezett be. Mások bólogattak: hasonlóan. Egy csöndes ücsörgőről csak a következő ajtónyitásnál derült ki, hogy debreceni létére előjegyzés nélkül várakozik.

– Holnap kell mennem a neurológiára, nekem ma fontos lenne a vérvétel – magyarázta a behívónak, aki egyetértőn hallgatta, de nem biztatta, viszont el sem küldte. Várakoztak mások is, vidékről. S nem hiába. Mintegy 10 perccel az előző csapat után ezt hallottuk: most jöjjön be 5-6 vidéki azok közül, akik már régóta itt vannak. S a fehér köpenyes hölgy az elé tülekedők vállát lapogatva-számolva engedte be őket. Kérdésemre, hogy mikor hívja be a következő csoportot, s hogy egyáltalán, aznap bemehetnek-e még előjegyzés nélküli vidékiek, ezt mondta: hazudni nem akarok, nem tudom. De fél óra sem telt el, s újabb vidékiek kerültek sorra.

– Ahhoz szoktunk, hogy a beutalásnapi vérvétel legfeljebb azon múlik, ettünk-e már vagy még éhgyomorra vagyunk – bocsátottuk előre, amikor dr. Csontos Jánost, a HQ Lab. Kft. ügyvezető igazgatóját kérdezgettük a betegek számára nem túl örömteli új rendről. Ő pedig hivatkozott a gondos előkészítésre, arra, hogy tavaly kérdőíves közvéleménykutatást végeztek az előjegyzési rendszer bevezetéséről.

– Az eredmény egyértelműen azt tükrözte, hogy igény van olyan rendszerre, amely lehetővé teszi a betegek folyamatos, egyenletes, sorban állás nélküli ellátását – válaszolta. Igaz, arra nem kérdeztek rá, hogy akar-e bárki 10 napot vagy akár többet várni a vérvételre.

Az előjegyzési további előnyei között említette az igazgató, hogy a rendszert használhatják a háziorvosok, már ott a rendelőben adhatnak időpontot a betegüknek, használhatják a szakorvosok, akik arra az időpontra, amikor magukhoz visszahívják kontrollra a beteget, egyúttal a laborba is kérhetnek időpontot.

Tapasztalataik szerint megszűnt a sorban állás, a pár napos várakozási idő az esetek döntő többségében nem okoz feszültséget. Hangsúlyozta azt is, hogy előjegyzés nélkül érkezhetnek a mentővel szállítottak, a gyermekek, terhesek, és a háziorvos, szakorvos által sürgősnek ítélt betegek.

Több vizsgálat, kevesebb pénz

– Az indulás évében 2007 áprilisától 2 millió járóbeteg vizsgálatot végeztünk, 2008-ban ez már 3,6 millió, 2009-ben pedig közel 4,5 millió volt. Az OEP laborkassza zárt kassza, ha több vizsgálat készül el az országban, akkor egy vizsgálat finanszírozására kevesebb pénz jut. Az elmúlt három évben a járóbeteg vizsgálatok többségének finanszírozása a felére csökkent – közölte dr. Csontos János.

HBN

Céginformáció a HQ-Lab Kft.-ről

 A cég tagjai a következő gazdasági társaságok: DARIUS INVESTMENT Ltd.

Bejegyzés helye: Seychelles Köztársaság ModuLab Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Bejegyzés helye: Kazincbarcika

CORDEN INTERNATIONAL /Magyarország/ Egészségügyi Szervező és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság Bejegyzés helye: Budapest