Magyarország

2009.01.08. 08:36

Nyitva marad a lakossági csap

<p>Több mint 3,1 milliárd köbméter gáz vár felhasználásra az E.ON tárolóiban, így nem kerülhet sor a lakossági fogyasztás korlátozására a szakember szerint. <dia width="960" height="800" alt="EON gáztározó 2008.01.08."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/EON_g_zt_roz__2008_01_08_/index.shtml , SERIE ,960,800)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="EON gáztározó 2008.01.08." /></a></dia></p>

Jól döntöttek a magyar gázpiaci szereplők a 2006-os, hasonló krízishelyzet után, amikor Európában szinte páratlan méretű tárolókapacitást hoztak létre – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Molnár Csaba energiaügyekért felelős miniszter.

Az E.ON Földgáz Storage Zrt. Hajdúszoboszlóhoz közeli tároló telepén tett látogatása után a tárca vezetője először arról beszélt, hogy számolva esetleges vis major helyzetekkel ugyan korlátozták az első és második kategóriás nagyüzemek fogyasztását, de ez csak a későbbi biztonságos gázellátást szolgálja.

Gáz a németektől

A miniszter elmondta, hogy keddhez képest szerdára is változott a gázszállítás helyzete, mert nyugat felől előbb a napi 3 millió köbméter fele, majd egyre csökkenő mennyiség érkezett az országba.

Ennek oka, hogy abból az irányból is jórészt olyan gázt kapunk, amelynek vezetékei érintik Ukrajnát.

A veszteséget viszont pótolhatja a Ruhrgastól megígért napi 2,5 millió köbméter, aminek legalább tíz napig tartó szállításáról az E.ON-nal állapodott meg a német cég.
Ugyancsak a jó hírek közé sorolta a miniszter, hogy az E.ON két nap alatt a saját kitároló kapacitását is növelni tudta 2 millió köbméterrel, így már 53,5 millió köbméter gázt tud a jelenleg napi mintegy 64 millió köbmétert igénylő rendszerbe táplálni.

Molnár Csaba arról is beszámolt, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán elrendelte a stratégia biztonsági tározókban lévő földgáz felszabadítását, ami nem jelenti a mintegy 500 millió köbméter felhasználását, de ez a lépés is hozzájárul az ellátás biztonságához. Kérdésre válaszolva a tárcavezető úgy fogalmazott, Magyarország egyelőre nem fog a tartalékaiból gázt adni Szerbiának, később, ha javul a helyzet, szóba jöhet a környező országok kisegítése.

Ötödik fokozat kizárt
A zrt. vezetője, Jászberényi Zoltán elmondta, az E.ON tárolóiban több mint 3,1 milliárd köbméter felhasználható gáz található.

Ebből 200 millió a stratégiai készlet része, 300 millió pedig egy stratégiai tárolóban van, vagyis azonnal a rendszerbe tehető. A vezérigazgató szerint az első és a második fokozatú korlátozással a lakossági fogyasztás zavartalanságát teremtették meg.
A Hajdú-bihari Napló kérdésére Jászberényi Zoltán válaszában kijelentette: biztos, hogy a lakosságot és a kórházakat, közintézményeket érintő ötödik kategóriás korlátozásra nem lesz szükség a krízis elhúzódása esetén sem.
Égerházi Péter

  • Orosz-ukrán találkozó lesz Brüsszelben
  • Putyin megfenyegette Ukrajnát
  • Bajban a nagy gázfelhasználók
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!