Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.02. 08:38

Részese voltam a tiszavasvári viharnak!

<p>Tiszavasvári - 2008. május 31-én szombaton este tiszavasvári területén hatalmas vihar tombolt. Sajnálatos módon részese voltam e furcsa jelenségnek - írta olvasónk. <dia width="900" height="700" alt="Részese voltam a tiszavasvári viharnak! 2008.06.02."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/R_szese_voltam_a_tiszavasv_ri_viharnak__200/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Részese voltam a tiszavasvári viharnak! 2008.06.02." /></a></dia></p>

Háromnegyed hét környékén még az egyik fagyizó teraszán üldögéltünk mikor arra lettünk figyelmesek, hogy nyugat-északnyugat felől kedz egyre intenzívebben felhősödni.

Percekkel később már hallottuk a villámok dörgését, majd mikor érdeklődve a vihar után és bízva abban, hogy elkerüli a városunkat kimentünk a csónakázótóhoz. A vihar egyre erőteljesebb felhőképződéssel és intenzív villámtevékenységgel tört a egyre beljebb a település fölötti légtérben érezhető volt a levegő hőmérsékletének csökkenése is.

A villámok körülbelül 5-10 mp- es időközönként jelentkeztek és ami ingen csak meglepő volt, az az, hogy nagy százalékuk lecsapó villám volt. Ekkor 28°C -ot mutatott az autóm külső hőmérséklet jelzője. Hét óra magasságában eleredt az eső, de olyan intenzitással zúdúlt a földre és olyan mennyiségben, hogy az utcákon összefüggően 4-5 cm-es vízfelület keletkezett. A forgalom jelentősen lelassult az utakon és nekem is meg kellett állnom az egyik parkolóban. Ekkor a szemem láttára vitt el a szél egy napernyőt az egyik szórakozóhely elől a városkozpontban.

Percek alatt a hőmérséklet 13°C -ot zuhant és a folyékony csapadék mellett hamarosan megjelent a szilárd csapadék. Először csak kisebb bors méretű jédarabok estek majd ezek nagyobb borsó méretű követte. Már javában tombolt a vihar mikor újra elmertem indulni az autómmal, melynek szerencsére semmi baj nem keletkezett a lehullott jégtől.

Tiszalök és Tiszavasvári között letört faágak hevertek az úton, de már látszott hogy tisztul az idő. Mire Tiszalökre értem a külső hőmérséklet már csak 15°C volt. Mindenkit meglepett az a vihar nem több mint fél óra leforgása alatt elvonult teljesen és a fél kilenc körül már újra lanygos párás idő volt, kellemes 20°C körüli hőmérséklettel. Mintha csak egy nyugodt szombat délutánon lennénk túl. Tiszavasváriba fákat törtki a szél, a villámok súlyos hibákat okaztak mindenfelé, és ezzel egyidőben Tiszalököt megkímélte. Ott szerencsére csak az irdatlan mennyiségű csapadék jelentett problémát az embereknek - írta ifj. Orosz Norbert.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!