Az ellenzék további csatákat vár

Akt.:
Simicska Lajos
Simicska Lajos - © Fotó: magyarnarancs.hu
Debrecen – „Fidesz-fellegvár, maffiakormányzás, morális mélyrepülés, politikai-gazdasági oligarchia.” Ezek a szavak tapadtak a Simicska Lajos múlt pénteki trágár nyilatkozatait kiváltó eseményekhez.

Legalábbis ezekkel illették a történteket a parlamenti pártok helyi képviselői, akiket arról kérdeztünk, mi állhat az üzletember és Orbán Viktor konfliktusának hátterében, illetve milyen következményekkel járhat. Utóbbi megjósolására senki sem vállalkozott.

– Elsősorban szeretném kifejezni nemtetszésemet azért a mérhetetlen morális mélyrepülésért, amit a jelenlegi kormánypártok és azok képviselői produkálnak – válaszolta a Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció városi elnöke. – Ennek ékes példája, többek között az a pénteki, megjegyzem, nem ok nélküli őrjöngés, amit a Fidesz emblematikus figurája produkált. Nem szabad azonban elvonatkoztatni a Simicska-ügyet a többi, már ismert botránytól, hiszen nem csak a pártpénztárnok neve „fémjelzi” a jelenlegi rendszert. Ma már közismert a Fidesz vezető politikusainak tömeges, szemérmetlen, és semmivel meg nem magyarázható vagyongyarapodása. Talán nem járok messze a valóságtól, ha azt mondom, hogy a pénteki ügy eddig a nyilvánosság előtt nem minden részletében ismert, de régóta fekélyesedő, vélhetően több ezer milliárdos piac újraosztásáról szóló, a Fideszen belüli leszámolás egyik durva, és közel sem utolsó csatája – fogalmazott.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártjának politikusa szerint az ok az, hogy Orbán új oligarchabázis építésébe kezdett a parlamenti választások után, kihagyva Simicskát. – A végső csepp a pohárban a múlt pénteki jobboldali média-irányítók távozása volt. Simicska kirohanása azt jelzi, vesztett. A következmények megjósolhatatlanok, azonban a Fidesz és a kormány politizálásában érdemi változás nem várható, folytatódik az ország kifosztása és eltávolítása Európától – nyilatkozta dr. Szegedi István. Hozzátette: arra azért még várnak, amikor a Fidesz itt, helyben kerül összetűzésbe a kedvenc oligarcháival. – És akkor esetleg kiderül, hogy a helyi Fidesz ugyanolyan romlott-e, mint az országos – zárta.

Dr. Pósán László fideszes országgyűlési képviselő azt írta: „az egyes szerkesztőségek belső ügyeit sem korábban, sem most, sem a jövőben nem kívánom értékelni, minősíteni, egyetlen média esetében sem. Ugyanakkor a közbeszédben, a közéletben megjelenő alpári stílust, trágár kifejezéseket elfogadhatatlannak és megengedhetetlennek tartom.”

A fiók mélyén

A Jobbik városi elnöke, Kőszeghy Csanád Ábel a valódi okokra csak következtetni tud. – Véleményem szerint egy régebben tartó fideszes belső hatalmi harc olyan állomását láthattuk a múlt héten, ami végre a teljes közvélemény számára nyilvánvalóvá tette, hogy Magyarországot egy politikai-gazdasági oligarchia irányítja. Bízom benne, hogy ez sok választópolgár szemét felnyitja. Hacsak nem következik be egy váratlan békülés az Orbán-Simicska viszonyban, akkor borítékolható a Fidesz népszerűségének rohamos csökkenése. A Fidesz a hatalom megszerzését és megtartását jelentős mértékben a Simicska Lajos tulajdonában álló médiabirodalomnak köszönhette. Ezt most a közszolgálati médiára próbálják lecserélni, ami szerintem nem megvalósítható. Arról nem is beszélve, hogy a szemben álló felek milyen, akár bűncselekményeket bizonyító aktákat őrizhetnek egymásról a fiókjaikban. Az egész ország érdekében remélem, hogy ezek közül minél több napvilágra kerül a közeljövőben – mondta.

Az MSZP városi elnöke, dr. Rónai György is csak találgatásokba bocsátkozhatott. Mint írta, elképzelhető, hogy az utóbbi idő kegyvesztettjei kezdenek elégedetlenkedni a Fidesz fellegvárán belül és néhány esetben nem sikerül ezeket a vitákat a szőnyeg alá söpörni. – A médiatörvény változtatása, az új adótervezet bevezetése hátrányosan érinti a hazai szolgáltatókat. Az eredetileg tervezett, külföldiek nagyobb súlyú megadóztatásának szándékával kapcsolatban, nem szokatlan módon visszatáncolt a fideszes vezetés és ez jogos elégedetlenséget váltott ki a még lojális „barátok” körében is.

Kíváncsiak voltunk az LMP véleményére is, ám cikkünk leadásáig a párttól nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

HBN-HABE, SzT


Cikkünkhöz itt szólhat hozzá:


Jegyzet: A harc tétje
Simicska kirohanása, akár kiszámított volt alpáriságában, akár nem, annyiban mindenképpen előrelépés, hogy kiegyenesítette az Orbánnal való konfliktust tavaly nyár óta övező kérdőjeleket és láthatóvá tette az ország első számú oligarchája és az első számú politikai vezető közötti törésvonalakat. Ratalics László jegyzete.