Az ellenőrzések hatására csökkentek a szabálytalanságok a kalandparkokban

Budapest – Az ellenőrzések hatására csökkentek a szabálytalanságok a kalandparkokban; júliusban ugyanis ismételt ellenőrzést folytattak az ország mindazon kalandparkjában, ahol az egy hónappal korábbi ellenőrzés hiányosságokat tárt fel – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az ellenőrzés pozitív tapasztalata, hogy a legtöbb helyen az előző vizsgálat hatására megszűntek a hiányosságok. Az üzemeltetők ugyanakkor továbbra sem fordítanak kellő figyelmet az alapvető követelmények betartására – állapította meg a vizsgálat.

Az NFM által a családok biztonsága érdekében elrendelt vizsgálat keretében a fővárosi és megyei kormányhivatalok munkatársai összesen 53 kalandparkban 129 berendezést ellenőriztek. Az ellenőrzés alapján 23 helyszínen 41 berendezés továbbra sem felelt meg az üzemeltetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A kifogásolási arány az eszközök tekintetében ugyanakkor mintegy 22 százalékkal alacsonyabb, mint az előző ellenőrzés során.

A vizsgálat továbbra is a kalandparkokat működtető cégek berendezéseinek megfelelőségi tanúsítványaira, a berendezések adattábláin feltüntetendő jelölésekre, az üzemeltetési napló szabályos vezetésére és a kezelő személyzet biztonságos működtetéshez szükséges képesítési igazolásainak meglétére irányult.

A hatóságok az ismételt ellenőrzést követően megindították a fogyasztóvédelmi eljárásokat, 2 esetben megtiltották a kalandpark működését – tartalmazza a tájékoztatás.

– MTI –
hirdetés