Az elhízás először az agyban történik meg?

Az elhízás először az agyban történik meg?
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Az értelem nyomást gyakorol a fizikai testre – véli Gunagriha.

Tudományos kutatások is megerősítették, hogy az elhízás először az agyban történik meg, emiatt ugyanonnan kiindulva meg is lehet szüntetni. Végül is minden tudati kérdés, minden a tudatban kezdődik, ezért minden a tudat révén képes a legtermészetesebb módon megváltozni.

Mindezt egy gyakorlat segítségével magunkon is kipróbálhatjuk: nyugodtan leülünk, lazult meditációs állapotban, és behunyt szemmel elképzeljük, hogy tollak vagyunk, egy finom, puha kis madártoll. Ha a madártollat kézben tartjuk, nem érzünk semmi súlyt, mert oly könnyű, hogy szinte magától repül. Ha egy tollnak érezzük magunkat, akkor nagyon könnyűek vagyunk, és ezt az érzést kell átélünk. Az ember az érzéssel megadja az értelemnek azt a bizonyosságot, hogy könnyű teste van, az értelem pedig az ő részéről továbbadja a testnek az utasítást, hogy súlyt kell veszítenie. Az értelem nyomást gyakorol a fizikai testre, bármit is szeretne elérni. Jelen esetben ez pedig fogyást jelent, függetlenül attól, hogy diétázunk-e, vagy sem – véli a meditációval foglalkozó Gunagriha.

Ha ismételten átéljük az érzést, hogy könnyűek vagyunk, ha már jól begyakoroltuk, akkor ezt a nap folyamán sokszor fel tudjuk idézni, aminek folytán az egész anyagcserénket átalakíthatjuk. Persze ennek is, mint mindennek, a gyakorlat az alapja, de a módszer tökéletes, mert a belső erő természetes hatásához tartozik, nem erőszakos módon történik, így nem okoz stresszt. Olyan, mint a lassú víz, amely partot mos.

HBN