„Az életünk, a múltunk emlékeit kötelességünk megőrizni”

Ezt vallja Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere és ezt hangsúlyozta, amikor a sajtó képviselőinek beszámolt arról, hogy Hild János díjat nyert a város.

A Magyar Urbanisztikai Társaság Hajdúböszörmény Városának a harmonikus értékőrző fejlesztésért ítélte oda az emlékérmet és az ezzel járó oklevelet. Debrecen és Berettyóújfalu után ezzel a Hajdúböszörmény a harmadik település a megyében, amely ebben az elismerésben részesült. Debrecen 1970-ben, Berettyóújfalu 1998-ban érdemelte ki a megtisztelő díjat. Érdekesség, hogy 1998-ban Berettyóújfaluban szintén Borúzs Bernát vezette az építészeti tevékenység szabályozását, és jelenleg Hajdúböszörményben főépítész a tavaly életműdíjjal is elismert szakember. Kiss Attila polgármester kiemelte, hogy az ő és Péter Zoltán városi főmérnök szakmai munkájának is köszönhető az országos jelentőségű kitüntető cím. Emellett elárulta azt is, hogy Péter Zoltán szintén magas kitüntetésben részesült az Építők napján a hétvégén.

Az elismerés évek óta zajló tevékenységeknek köszönthető, emelete ki a városvezető.

Ennek egyik fontos eleme, hogy 2008 óta működik a városban neves építészek részvételével az Építészeti és Műszaki Tervtanács, amely a város további épülésében lát el szakmai kontrollt. A régi, hagyományos épületek közül a jellegzetes építményeket védelem alá helyezte az önkormányzat, így őrzi meg az utókor számára e jellegzetességeket. Kiss Attila kiemelte továbbá, hogy a 2009-es évben nagy sikerrel rendezte meg Hajdúböszörmény Városa az Országos Főépítészi konferenciát, és az elmúlt két évben két örökségvédelmi konferenciával is hozzájárult az építészeti eszmecserékhez.

Folytatva ez eredmények sorát, kiemelendő, hogy a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal tavaly az úgynevezett Kiskörúton belüli részt műemléki jelentőségű területté nyilvánította.

A város épületei közül pedig jelenleg 11 élvez műemléki jellegű besorolást, s tavaly kétszáz homlokzat közül a Bocskai téri Református Templom felújított homlokzatát jutalmazták Nívó díjjal.

A polgármester hangsúlyozta, amellett, hogy Hajdúböszörmény egy fejlődő modern város, és nem zárkózik be a múltba, a városvezetés továbbra is nagy hangsúlyt helyez az értékőrző tevékenységre.

Szarvas-Szabó Kata