Az élet iskoláját ki kell járni

Az élet iskoláját ki kell járni
Tíz honfitársunk közül ketten sem gondolják úgy, hogy az idei évben valamennyi pénzt félre tudnak majd tenni. Ugyanez az arány a szomszédos Ausztriában például negyven százalék. Petneházi Attila jegyzete.

A GfK nemzetközi felméréséből kiderül, hogy mind a tizennégy érintett országban a lakosság leginkább a nehezebb időkre, a gyerekek támogatására, valamint a nyugdíjas évekre próbál tartalékolni. A régiónkra általában azt lehet mondani, hogy az emberek a rendelkezésükre álló pénzeket inkább elköltik, mint félreteszik, bár Magyarországon (üdítő kivételként) éppen tavaly ugrott meg látványosan a banki megtakarítások aránya.

Úgy tűnik, mind több honfitársunk számára kerülnek előtérbe olyan hétköznapi megfontolások, hogy mi lesz, ha elromlik a mosógép vagy a gépkocsi.

 Ezért egyre népszerűbbek azok a számlák, amelyekről bármikor felvehető pénz. Az elmúlt év másik fontos tanulsága, hogy jelentősen csökkent a bizalom a megtakarítás és a befektetés alternatív és fejlettebb típusai iránt. Noha az előrejelzések korábban még arról szóltak, hogy az idei év első felében jelentősen nő az értékpapírok népszerűsége, a válság miatt erre vélhetően csak később kerül sor.

Noha a válság sokakat meggondolásra késztet, és nyilván lesznek olyanok, akik változtatnak eddigi életvitelükön, azért a szűkebb házunk táján is érdemes szétnézni. Az én jól kereső barátom például akkor döbbent rá, hogy milyen veszélyes megtakarítás nélkül élni, amikor egy munkahelyi baleset következtében betegszabadságra kényszerült, a társadalombiztosítás azonban a három hónap alatt egyetlen fillér táppénzt sem folyósított neki.

Petneházi Attila

További szubjektív írások:

Tudni nemet (is) mondani

Vigyázz! Dől a fa(l)!

Nagy rakás