Az éjszaka „forró”, de a pezsgő behűtve

Ügyeletesek. Bizonyos szakmákhoz hozzátartozik, hogy valakinek – többeknek, olykor többtucatnyi munkatársnak – ünnepnapokkor, így szilveszter és újév napján és éjjelén is dolgoznia kell.

Például a tömegközlekedési járművezetőnek, hiszen az emberek ilyenkor is utazni akarnak, aztán a mentőknek, hiszen balesetek, sérülések ilyenkor is adódnak (sőt), de a tűzoltóknak is, hiszen a tűz nem „kérdezi meg”, mikor gyulladjon ki.

E három szakmai képviselőit kerestük fel 31-ről 1-re virradó éjszaka.

Reggel együtt ünnepelnek

Számos munkakörben úgy adódik, hogy az ügyeleti beosztás találomra esik egyik vagy másik szakemberre. Aki éppen szilveszterkor jön sorra, nyilván nem örül – de jövőre majd ő maradhat otthon. Más a helyzet az MVK-nál, ahol december 31-i a Tiszai pályaudvari sofőrpihenőben azt tapasztaltuk: az éjjelre beosztott villamosvezetők egyike önként vállalta a munkát.

Valakinek ezt is meg kell csinálnia. De így is benne vagyok-leszek a város forgalmában – magyarázta érdeklődésünkre Maksay Zoltán. – Azoknak a kollégáimnak rosszabb, akik újév reggelén veszik fel a munkát: aludniuk kell, meg nem is ihatnak. – Az ünnepi órákat a főutcán a síneken töltő négy villamosvezető egyébként a hajnali műszakzárás után, minthogy nemcsak kollégák, de barátok is, együtt elmennek ünnepelni. És mit szól a család? – Az élettársam nem igazán örül, hogy ilyenkor is dolgozom, de megbeszéltük, kijön ő is a Városház térre éjfélkor.

A hangulat vidám

Nem négyen, de egyenesen 23-an várták a reggelt, a 24 órás szolgálat leteltét a miskolci tűzoltóság ügyeletesei. Őket az éfjél előtti órákban kerestük fel. Mint Meixner Ferenc szolgálati parancsnok elmondta, a hangulat náluk mindig vidám, dacára hogy szilveszter napján is volt már két vonulásuk tűzesethez, és természetesen bent a laktanyában alkolholt sem fogyaszthatnak. Fotózásunkhoz is csak kólával koccintottak.

Pattannunk kell, akár a vacsora mellől is. Reggel hattól másnap hatig van bent ez a csapat. Ilyen ünnepi időszakban is van dolgunk, petárdarobbanás, karácsonyfatűz, adventi koszorú… A pezsgő pedig? Az már be van hűtve, majd reggel vesszük elő.

BAL

 

Még a telefonbetyárok is

A mentőszolgálatnál értelemszerűen ilyenkor sincs nagyvidámság. Egyrészt mert senki sem jószántából tölti családjától, barátaitól távol a szilvesztert, másrészt mert az esetek, amelyekkel ilyenkor (is) találkoznak a mentősök, korántsem szívderítőek. Az egyik év véget ér, a másik kezdődik – ezt nem mindenki viseli jól. Mikor Móricz János szolgálatvezetővel beszélgettünk, már beigazolódott, hogy az ünnepnapok sem „nyugisabbak„ a többinél, sőt.
A miskolci mentősök addigra már találkoztak öngyilkossági kísérlettel (bár ez karácsonykor jellemzőbb) – valaki összeveszett a családjával, beszedte a gyógyszert… Akadt szurkálás is. És amúgy is cseng a 104-es telefon: egyesek szórakozásnak tekintik a mentők hívogatását, nem gondolván arra, hogy a vonalat foglalják, ezzel komoly gondot okoznak.
– Így megy ez. Elviseljük. Valakinek ilyenkor is dolgoznia kell. Én már 36 éve csinálom. Megcsináljuk, ha ránk esik a munka – vallja Móricz János, aki 22 kollégájával teljesített szolgálatot ezen az éjjelen.