Az éjjel soha nem ér véget

Múzeumok éjszakája Debrecenben
Múzeumok éjszakája Debrecenben - © Fotó: Derencsényi István
Furcsa egy lapon említeni a focit és a kultúrát, de ha mindkettő nemzet-összekovácsoló, globális élményt adó voltát nézzük, korántsem. A múzeumok éjszakáján (június 25.) javában tartott az Eb-láz, mégis, sokan kimozdultak a tévé elől, egészen pontosan 395 ezer 120 ember regisztrált hazánk különféle muzeális intézményeiben – emelte ki a kulturális államtitkár. Barak Beáta írása.

Tehát ő volt az, aki a Déri falai között kimondta a foci szót, de igaza volt, mert csakúgy a sportban, mint a kultúrában, egy-egy nem hétköznapi esemény kissé közelebb hozza az embereket. Jó érzés nemzeti mezt vásárolni, s abban szurkolni; jó érzés éjjel összebiccenteni a szomszéddal, miközben olyan relikviákat néz az ember, mint például Ady halotti maszkja. Egy élő arc utolsó utáni pillanatának lenyomatát, vonásait, ráncait, sebhelyeit, esetenként szőrszálait, hajszálait hátborzongatóan érdekes szemlélni – nem véletlenül ez vonzotta akkor a legtöbb látogatót Debrecenben. Miközben Barabás Miklós egyik hölgyportréjával néztem farkasszemet a sajtótájékoztatón, s azon járt az eszem, vajon hány órát tölthetett a modell a festő székében, megütötte a fülem, hogy Debrecené a múzeumok éjszakája 2017-ben. És akkor nem akartam hinni a fülemnek: futballnyelven szólva megint varázsoltak nekünk valami szépet, indul az utazás, csak erre vártál, Debrecen; úgy tűnik, az éjjel tényleg soha nem érhet véget…!

– Barak Beáta –


Milliárdos köszönetet kap a kormánytól Debrecen, a múzeumi éjjelek fővárosa

A 2017. évi múzeumok éjszakája programsorozat központi üzenete az értékőrzés lesz, központi városa pedig Debrecen – jelentette be dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára sajtótájékoztatón a Déri Múzeumban csütörtökön.